Microsoft heeft de afgelopen drie maanden de grootste omzetgroei in acht jaar doorgemaakt. Het softwareconcern zag de omzet in dit kwartaal met 27 procent stijgen naar 13,8 miljard dollar, zo werd donderdag nabeurs bekendgemaakt. Ondermeer AP bericht erover.

De softwarereus uit Redmond maakte melding van een nettowinst van 4,29 miljard dollar, tegen 3,48 miljard in dezelfde periode vorig jaar. Zowel de verkopen als de winst overtroffen de verwachtingen van Wall Street. Beleggers reageerden dan ook verheugd. De koers schoot in de nabeurshandel elf procent omhoog en staat nu op 35.56 dollar, de hoogste koers in zes jaar.

Niet geheel verbazingwekkend genereerde de platformdivisie, verantwoordelijk voor besturingssystemen, dan ook een omzet van ruim vier miljard dollar, 25 procent meer dan vorig deze tijd, toen Vista nog niet was gelanceerd.

Sinds januari 2007 zit in het overgrote deel van de verkochte pc's Vista voorgeïnstalleerd. In totaal heeft Microsoft naar eigen zeggen bijna negentig miljoen Vista exemplaren verkocht.

De gamesdivisie zit voor het tweede achtereenvolgende kwartaal in het zwart, met dank aan de verkopen vande XBox 360 en Halo 3.

Alleen de internetdivisie van Microsoft, met MSN en Live, blijft een zorgenkindje. Microsoft investeert elk jaar honderden miljoenen om Google bij te houden, maar totnogtoe met weinig succes.

De omzet van de onlinedivisie steeg het afgelopen kwartaal met 25 procent ten opzichte van vorig jaar, maar het verlies verdubbelde tot 264 miljoen dollar, zo meldt de Financial Times.