Afgelopen dinsdag bracht Microsoft Vista SP1 uit via Windows Update, hetgeen gebruikers de mogelijkheid gaf om de update te downloaden en installeren. Bij deze release liet het bedrijf echter ook weten dat er problemen zijn die ervoor kunnen zorgen dat de download van SP1 bij bepaalde gebruikers geblokkeerd wordt.

Driverproblemen

Geïnstalleerde taalpakketten en potentiële problemen met drivers vormen de belangrijke oorzaken die ervoor kunnen zorgen dat een gebruiker SP1 niet aantreft binnen Windows Update, meldt ComputerWorld.

Zo wordt het Service Pack niet aangeboden aan machines waar één of meer drivers op geïnstalleerd staan die op de gepubliceerde lijst voorkomen, omdat: "deze stuurprogramma's problematisch zijn voor computers met Windows Vista, wanneer de update naar Windows Vista SP1 wordt uitgevoerd."

Klachten

Een en ander leidt tot veel verwarring en frustratie. De officiële Vista Blog van Microsoft wordt dan ook overspoeld met klachten op het gebied van drivers.

Een gebruiker genaamd 'markheath' klaagt dat het hem volstrekt onduidelijk is waarom hij SP1 niet mag downloaden: "Ik heb een gloednieuwe Dell XPS M1530 laptop en krijg niet de mogelijkheid om SP1 te installeren. Zover ik kan zien zijn er problemen met twee hardware-onderdelen die ik heb, maar op het gebied van drivers zou er geen probleem moeten zijn. Mijn vraag is of er een manier is om te ontdekken waarom ik SP1 niet mag downloaden?"

'Verspilling van tijd'

Een andere gebruiker, 'snoopy' was minder vriendelijk: "Ik heb net 2 uur verspild met het zoeken naar de reden waarom ik SP1 niet kan downloaden. De reden blijkt een driver te zijn die niet compatible is. SP1 wordt mij niet aangeboden, een nieuwe driver evenmin. Ik vind dat een verschrikkelijk slechte klantervaring en ik vind het verspilling van mijn tijd!"

Gebrekkige testprocedure

De problemen roepen veel vraagtekens op bij analisten, zoals Michael Cherry van Directions on Microsoft: "Toen Microsoft liet weten dat er problemen waren met de drivers, ging ik er van uit dat het ging om drivers voor een afwijkende scanner, camera of antieke printer. Maar toen ik de lijst met drivers zag, begon ik me af te vragen hoe Microsoft haar drivers test."

"Het bedrijf zegt keer op keer dat er een groot ecosysteem aan drivers is, maar er is maar een zeer kleine groep drivers die betrouwvaar is en goed getest. Want als de drivers op de lijst van Microsoft eerder met succes getest waren, vraag ik me af hoe die testprocedure in elkaar steekt", aldus Cherry.

Gratis ondersteuning

Hoewel Microsoft veel verweten kan worden op dit gebied, toont het bedrijf zich in ieder geval van z'n goede kant door gratis ondersteuning aan te bieden aan iedere gebruiker die problemen heeft met Vista SP1.

In een groot aantal berichten plaatste Microsoft-medewerker Brandon LeBlanc een reactie om mensen te verwijzen naar de gratis website ter ondersteuning van SP1: "Er zijn verschillende opties voor ondersteuning te kiezen, en je hoeft nergens voor te betalen. Ik herhaal, ondersteuning voor SP1 zal je géén geld kosten, mits je de juiste optie voor ondersteuning kiest."