Het nieuwe besturingssysteem van Microsoft, dat begin 2007 wereldwijd werd gelanceerd, is in de ogen van het blad onder de maat. "Vijf jaar voorbereiding en dit is alles?"

PC World erkent dat de Aero interface best aardig is, en zoeken en draadloos netwerken sneller gaan dan onder XP. Maar veel innovaties die voor Vista waren bestemd zijn overboord gegooid om het systeem toch maar op de markt te brengen. En ondanks de hogere systeemeisen is Vista trager dan XP.

Daar komt nog bij dat veel hardware- en softwaremakers geen haast hadden om hun systemen voor Vista aan te passen, waardoor veel gebruikers vast blijven klampen aan XP "als gestrande zeelui op een reddingsboot". Of na Vista weer gewoon XP zijn gaan installeren.

En als de snelste pc voor Vista ook nog een Apple MacBook Pro blijkt te zijn is er volgens PC World duidelijk iets mis. "Er is geen twijfel dat Vista het pc landschap zal domineren, al was het maar omdat geen pc meer zonder wordt geleverd. Wat al een teleurstelling op zichzelf is."

Microsoft komt er ook in andere categorieën niet best van af: Microsoft's iPod killer Zune (nog altijd niet in Europa te koop) is te beperkt vergeleken met de iPod. En Office 2007 heeft te weinig te bieden naast een "verwarrende hoop iconen genaamd Ribbon". Oude macro's werken niet, en PC World verlangt terug naar de oude gebruikersomgeving.

Op nummer 8 staat trouwens Apple Leopard OS 10.5, dat een slechte start maakte met veel systeemfouten die pas half november werden hersteld. Ook de iPhone kan de goedkeuring van PC World niet echt wegdragen. Te duur, en te weinig flexibel, en ook nog eens te bestellen via maar één mobiele aanbieder.