In een rapport van de Yankee Group dat maandag verschijnt, voorspelt het onderzoeksbureau dat Windows Vista de markt voor antispywaresoftware en firewalls aanzienlijk zal doen krimpen. Op dit moment gaat er zo'n 3,6 miljard dollar om in de markt van beveiligingssoftware voor Windows-pc's. Een miljard hiervan wordt omgezet door de verkoop van firewalls en antispywarepakketten.

Maar volgens de analisten zal het nieuwe besturingssyteem, met het ingebouwde Windows Defender en de verbeterde firewall, losstaande pakketten grotendeels overbodig maken. De Yankee Group gaat ervanuit dat het aantal veiligheidsbedreigingen waarmee computergebruikers geconfronteerd worden met 80 procent zal afnemen in Vista, zo meldt Cnet.

Antivirus

Volgens analist Andrew Jaquith van de Yankee Group zal de nieuwe Windows-beveiliging voor veel gebruikers voldoende zijn. Voor grotere bedrijven zijn de mogelijkheden van de nieuwe Bitlocker diskencryptiefunctionaliteit en de beheersfunctie voor onder andere usb-apparaten echter wellicht niet uitgebreid genoeg.

Volgens het rapport van het onderzoeksbureau zal Vista de markt voor antivirussoftware die 2,6 miljard dollar bedraagt, niet aantasten. Het besturingssysteem bevat geen geïntegreerde virusscanner. Windows heeft daarvoor het los verkrijgbare Windows Live Onecare ontwikkeld, dat naar verwachting vanaf volgende maand verkrijgbaar is.

Irritatie

Andrew Jaquith en de Yankee Group zijn ook kritisch over de nieuwe beveiliging in Vista. "Het is duidelijk dat Vista gebruikers enorm zal irriteren", aldus Jaquith. Volgens hem zal de verbeterde beveiliging in Vista namelijk ten koste gaan van het gebruiksgemak. Kenmerken zoals de User Account Control, die standaard geactiveerd is, geven gebruikers minder vrijheid. "Hoewel de nieuwe beveiliging veelbelovend is, is deze in de praktijk te babbelziek en irritant", aldus Jaquith.

De analisten raden professionele gebruikers vanwege de overijverige beveiliging van Vista aan om tot 2008 Windows XP SP2 te blijven gebruiken. Voor de veiligheid, zo voegt Jaquith toe, moeten bedrijven die hun hardware upgraden ook de dual-boot Intel Mac van Apple overwegen.