Windows Vista beleefde zijn 'glorietijd' in het najaar van 2009, alweer bijna zes jaar geleden. In oktober van dat jaar had 20 procent van de internetgebruikers het besturingssysteem geïnstalleerd staan. Helaas voor Vista verscheen in dezelfde oktobermaand Windows 7 en kelderde het gebruikerspercentage in minder dan twee jaar tijd tot onder 10 procent.

Opvallend in de laatste cijfers van Net Applications, waar Windows Vista dus op 1,8 procent van pc's geïnstalleerd staat, is dat het ondanks zijn ouderdom en beschadigde imago, populairder is dan Linux. Slechts 1,7 procent van de internetters gebruikt het open-source besturingssysteem van mascotte Tux, zo blijkt uit de cijfers die de onderzoeker recent bekend maakte.

Pensioen wacht over 20 maanden

In absolute aantallen draaien er nog zo'n 30 miljoen pc's op Vista. De naar eigen zeggen grootste blunder van voormalig topman Steve Ballmer, werd geplaagd door issues met stuurprogramma's en werd als onwerkbaar ervaren vanwege User Account Control (UAC).

Huidige gebruikers mogen niet upgraden naar Windows 10; daarvoor is het OS inmiddels te oud. Microsoft plant de laatste securityupdates, en daarmee het pensioen voor Vista, op 17 april 2017.