Die verwachting hebben analisten in een artikel uitgesproken tegenover Webwereld's Amerikaanse zusterwebsite ITworld.com.

Deel van het probleem is het uitblijven van het eerste servicepack voor Windows. De update moet veel bestaande problemen en irritaties wegnemen, maar zal niet voor begin volgend jaar beschikbaar zijn. Inmiddels is het besturingssysteem dan ongeveer 15 maanden voor het bedrijfsleven beschikbaar.

Wie een beetje geduld oefent kan eind 2009 of begin 2010 overstappen op een nieuwere versie, die nu nog gecodeerd is als Windows 7. Daarmee besparen bedrijven zich een dubbele migratie wat volgens kenners zwaar weegt in het beslissingstraject. Een aangehaalde expert in het artikel benadrukt dat Windows XP in veel gevallen goed voldoet na de komst van servicepack 2 met veel nieuwe functionaliteit.

Wat Microsoft hierbij nog meer parten speelt, zijn de problemen met oudere hardware. De analisten geven daarvan eerder de hardwarefabrikant dan de marktleider de schuld. Toch is de verwachting dat veel problemen in het eerste servicepack verholpen zijn. Maar juist die nieuwe functionaliteit en veranderingen geven bedrijven extra onzekerheid.

Microsoft zelf ziet de toekomst minder somber en topman Mike Nash, vice president product management voor de Windows client, stelt dat het goed gaat met Vista. Hij benadrukt dat de hardwareondersteuning nu veel beter is dan bij de introductie een jaar geleden. Ook betoogt hij dat er een record aantal desktoplicenties is verkocht aan het einde van het fiscale jaar 2007. Hij ziet de toekomst van Vista dan ook rooskleurig in.