Met Windows Vista Service Pack 1 (SP1), dat in het eerste kwartaal van volgend jaar beschikbaar komt, zal de pc niet langer extreem worden beperkt als de gebruiker of systeembeheerder vergeet binnen een maand Vista te activeren. Ook zal dat niet gebeuren als het systeem verzuimt de antipiraterij-controle Windows Genuine Advantage (WGA) te valideren.

Zwart scherm

Een systeem met beperkte functionaliteit wordt nu na een uur afgesloten, waarna alleen de browser nog kan worden gebruikt. Met SP1 zal een niet tijdig geactiveerde versie van Vista opstarten met een zwarte achtergrond en de mogelijkheid om Vista terstond of later te activeren. Als dat later gebeurt, kunnen alle Windowsprogramma's gewoon worden gebruikt, maar blijft het zwarte scherm als waarschuwing op de achtergrond staan. Na een uur verschijnt opnieuw een herinnering Vista te activeren.

Dezelfde procedure volgt wanneer een systeem geen WGA-check doet; alleen worden de gebruikers dan gewaarschuwd dat zij een legitieme versie van Vista moeten aanschaffen.

Volgens Alex Kochis, productmanager bij Microsoft, zijn deze veranderingen het gevolg van kritiek van zakelijke en particuliere klanten. Zakelijke klanten waren bezorgd dat de pc's van hun medewerkers zouden uitvallen wanneer deze niet goed waren geactiveerd of gevalideerd.

Hacks voorkomen

Behalve deze veranderingen in gebruikersvriendelijkheid zal SP1 onderdelen van het WGA-systeem aanpakken die gevoelig zijn voor hacks. Veel klanten zijn ontevreden over de werking van het Software Protection System en de WGA-checks, met name omdat deze bugs bevatten. Hackers konden het systeem omzeilen, bijvoorbeeld door de 30 dagen waarbinnen gevalideerd moest worden, om te zetten in een oneindig aantal jaren. Met SP1 kan Microsoft nieuwe hacks in systemen constateren en laten terugmelden aan de onderneming, zodat deze kunnen worden voorkomen.

Volgens Kochis werpt Microsofts actievere controle op piraterij via de automatische WGA-controle en anderszins inmiddels wel zijn vruchten af. Het percentage illegale kopieën van Vista zou slechts de helft zijn van dat van XP in dezelfde fase van de productlancering.