De definitieve versies (RTM, Release to Manufacturing) van zowel Windows Vista Service Pack 1 als Windows Server 2008 zijn uitgelekt via torrenttrackers als The Pirate Bay en Mininova.org, zo meldt Computerworld.

Microsoft maakte eerder deze week bekend dat Vista SP 1 helemaal af is. De update van het besturingssysteem wordt momenteel op schijfjes geperst en zal over drie weken in de winkel liggen. Rond die tijd wordt SP 1 ook beschikbaar als automatische update voor bestaande Vista-gebruikers.

Torrentpiraten

Avonturiers die niet malen om officiële versies of licenties kunnen echter nu al aan hun trekken komen via de bekende torrentkanalen. Illegale kopieën van Vista SP1, zowel het hele pakket als de update, worden aangeboden op bijvoorbeeld The Pirate Bay, 's werelds grootste torrenttracker die momenteel onder juridisch vuur ligt van de Zweedse justitie.

Het complete pakket Vista SP1 dat op de torrentsite wordt aangeboden weegt 2,9 GB, het service pack alleen 435 MB. De uitgelekte versie van Windows Server 2008 betreft echter een probeerversie die 60 dagen geldig is.

Downloadrisico's

Het is zowat een traditie dat nieuwe software spoedig of zelfs voortijdig uitlekt via nieuwsgroepen of p2p-netwerken. Of dergelijke varianten werken en blijven werken is vaak de vraag. Op dat risico wijst Microsoft dan ook in een voorzichtig geformuleerd mailtje in reactie op de uitlekken van Vista SP1 en Server 2008.

"Microsoft waarschuwt consumenten en bedrijven dat het downloaden van software uit een niet-oorspronkelijke bron risico's voor hun omgeving kan opleveren", aldus een woordvoerster van Microsoft in een e-mail aan Computerworld.