Sinds vorige week was SP1, ook in de Nederlandse versie, al via Windows Update te bekomen, maar dan moet het speciaal gedownload worden.

Soepel downloaden

Nu ontvangen de eerste Vista-klanten SP1 vanzelf, indien zij tenminste de optie automatisch updaten hebben aangevinkt. Nog steeds krijgen niet alle klanten de software, want Microsoft stuurt deze gefaseerd op, om er zeker van te zijn dat het downloaden soepel verloopt. Wanneer alle Vista-klanten SP1 zullen hebben, zei de softwareleverancier niet.

De pakket van SP1 moet veel XP-klanten overhalen alsnog over te stappen op Vista. Volgens onderzoeksbureau Forrester zullen vooral veel zakelijk klanten alsnog upgraden, nu SP1 beschikbaar is gekomen. Toch zullen ook veel ondernemingen het door problemen geteisterde Vista simpelweg overslaan, hoewel Forrester dit afraadt.

'Keurig op schema'

De verspreiding van SP1 ging niet zonder slag of stoot. Eerder leidde de voorbereidende update bij sommige gebruikers tot eindeloze herstartsessies. Volgens Microsoft zullen de meeste moeilijkheden met drivers en applicaties dankzij SP1 en andere updates zijn opgelost.

Toch kijkt ook de softwaregigant liever naar de toekomst dan naar de huidige problemen rond Vista. Zo ging een recente Vista-presentatie van Microsoft-manager Shannen Boettcher in thuisbasis Redmond meer over een toekomstig besturingssysteem dan over het huidige besturingssysteem.

Volgens Boettcher duurt het overigens zo'n 12 tot 18 maanden na de introductie van een nieuw besturingssysteem voordat de meeste mensen upgraden. Aangezien Vista voor zakelijke klanten in november 2007 is uitgebracht, lijkt het "keurig op schema", aldus Boettcher.