De software-ontwikkelaar heeft een lijst vrijgegeven met programma's die mogelijkerwijs niet meer werken na het installeren van de SP1-update. De meeste software in deze lijst is bedoeld om gebruikers van Windows te beschermen tegen virussen, trojans en schadelijke internetpagina's. De omstreden update zal halverwege maart van dit jaar worden uitgebracht, meldt BBC.

Geblokkeerd en gehinderd

Service Packs zijn de grootste vorm van updates die Microsoft voor haar besturingssystemen uitbrengt. Vista SP1 zorgt ervoor zorgt dat Vista betrouwbaarder en veiliger wordt en tegelijkertijd een aantal nieuwe functies introduceert.

De lijst van programma's die door SP1 worden gehinderd is grofweg in te delen in drie categorie├źn: programma's die worden geblokkeerd na de update, programma's die niet meer willen starten na de update en programma's die enkele functies verliezen na de update.

In de lijst met programma's bevinden zich titels als BitDefender AV, Zone Alarm Security Suite en Novell ZCM Agent. Van de twaalf programma's die in deze lijst worden genoemd, zijn er maar liefst zes bedoeld om de gebruiker te beschermen tegen virussen of te beschermen tegen schadelijke internetpagina's.

Nog niet compleet

Microsoft waarschuwde bij het vrijgeven van de lijst dat deze lijst nog niet alle getroffen programma's omvat, maar raadt gebruikers aan alvast contact op te nemen met de ontwikkelaar van eventuele software die ze gebruiken die nu al in de lijst te vinden is. Hoewel SP1 pas in maart publiekelijk wordt uitgegeven, heeft de zakelijke markt al vanaf februari beschikking over de update.