Microsoft brengt in de loop van volgende week de Nederlandstalige versie van Windows Vista SP1 op de markt. De exacte dag is echter nog niet bekend.

Allereerst wordt de volledige versie van Vista SP1 met daarin alle 36 talen aangeboden. De download voor x86-systemen is 550 MB groot en is met name bedoeld voor systeembeheerders. 'We raden deze optie af voor consumenten', aldus Olivier van Noort, bij Microsoft Product Solutions Manager. 'Er wordt namelijk niet gecontroleerd of alle updates nodig zijn en of de pc klaar is voor SP1.'

Voor systemen die tussendoor zijn bijgewerkt, komt de Service Pack een week later als optionele download beschikbaar via Windows Update en een maand later als automatische download. 'SP1 wordt gedownload maar niet automatisch geïnstalleerd; dat leggen we altijd voor aan de gebruiker', aldus Van Noort. 'De update heeft nogal een flinke doorlooptijd waarin de pc niet bruikbaar is.' De download die via Windows Update wordt aangeboden, is ongeveer 65 MB groot. Uiteindelijk wordt SP1 ook nog op dvd uitgebracht.

Service Pack 1 bundelt 374 patches en verbeteringen die Microsoft het afgelopen jaar heeft uitgebracht voor Windows Vista. Daarnaast zal de servicepack een aantal wijzigingen bij de software doorvoeren die de snelheid, betrouwbaarheid en beveiliging moeten verbeteren. Zo is nu defragmentatie per volume mogelijk en kunnen niet-administrators een complete back-up van de pc starten. Ook is er volledige ondersteuning voor de ontwerpstandaard 802.11n voor draadloos netwerken. Ook moet het kopiëren van bestanden in de toekomst zo'n 50 procent sneller verlopen.

Startsein

Voor veel bedrijven is de beschikbaarheid van een eerste Service Pack het startsein om aan de slag te gaan met een nieuw besturingssysteem. 'Maar dat heeft meestal een emotionele reden', zegt Van Noort. 'Rationeel is er geen reden om te wachten. Bij XP was dat misschien nog wel het geval, maar bij Vista krijg je tussendoor via Windows Update bijvoorbeeld al alle drivers aangeboden.' Van Noort noemt de gemeentes Breda en Deventer als voorbeelden van klanten die hebben gewacht op SP1 en Vista nu breed gaan uitrollen.

Deloitte

'Wij hebben zeker niet gewacht op SP1', zegt CIO Erik Ubels van Deloitte Nederland. Zijn bedrijf heeft Vista vorig jaar in een 'big bang' doorgevoerd op alle tienduizend desktops. Binnen vier weken waren alle machines over, en volgens Ubels zonder noemenswaardige problemen.

Enkele applicaties leverde echter nog wel problemen op. 'Onze SAP-software voor urensoftware bleek niet te werken met Vista. Dat is toch vervelend als je leeft van uren schrijven', zegt Ubels lachend. Een telefoontje leerde Ubels dat SAP nog niet voldoende ervaring had met Vista om het probleem op te lossen. 'Toen hebben we zelf maar een machine met Vista naar Bangalore gestuurd.'

Een verbetering in SP1 is volgens Ubels onder andere de manier waarop BitLocker nu werkt. 'De partitie die de encryptie regelt was zelf niet versleuteld. Ik heb nooit slapeloze nachten maar hier heb ik toch wel even over wakker gelegen. Maar Microsoft heeft dit stuk nu ook opgelost.'