De overname van het ooit rebelse MP3.com is voor Vivendi een belangrijke stap in haar strategie een belangrijke speler op het net te worden. Eerder dit jaar kondigden Vivendi en Sony al een gezamenlijke distributiedienst op het net aan: Duet. Vlak daarna maakte Vivendi nog eens een samenwerking met Yahoo bekend, ook voor het verspreiden van muziek via internet.Vorig jaar kocht Vivendi voor 34 miljard dollar Seagram inclusief de Universal Music Club. Universal is de grootste platenmaatschappij ter wereld.Bij MP3.com kan legaal muziek worden gedownload van vooral onbekende artiesten. Het bedrijf is de laatste tijd echter vooral in de belangstelling met zijn dienst MyMP3.com. Muziekliefhebbers kunnen met MyMP3 vanaf elke internetcomputer luisteren naar hun muziekcollectie, mits ze kunnen bewijzen dat ze de oorspronkelijke muziek in hun bezit hebben. Bij MyMP3.com staat de muziek van 150.000 verschillende artiesten op de servers.

Rechtszaak

De grote platenmaatschappijen – waaronder Universal – stonden recent voor de rechtszaal nog tegenover MP3.com. Inzet was de dienst MyMP3.com. Volgens de grote labels was deze dienst illegaal en ze eisten een vergoeding. Uiteindelijk werd de zaak geschikt. Vivendi ging het verst in haar eisen en werd in november vorig jaar beloond met een schikkingsbedrag van 53,4 miljoen dollar plus een optiepakket in MP3.com. In totaal betaalde MP3.com 130 miljoen dollar aan schikkingen.Vanaf januari begonnen MP3.com en Vivendi te onderhandelen over een overname, die zondag werd beklonken. Aandeelhouders van MP3.com krijgen 5 dollar per aandeel uitbetaald, een premie van 66 procent ten opzichte van de slotkoers van MP3.com op vrijdag: iets meer dan 3 dollar. Het overnamebedrag wordt betaald in contanten en aandelen.Het aandeel MP3.com beleefde in juni 1999 overigens zijn hoogtepunt met een waarde van 28 dollar.

MP3.com blijft bestaan

Vivendi was vooral geïnteresseerd in de techniek die MP3.com in huis heeft. Hoogstwaarschijnlijk zullen de technieken dan ook worden geïntegreerd in Duet, de dienst van Sony en Universal die moet gaan concurreren met MusicNet van AOL Time Warner, Bertelsmann, EMI en RealNetworks. Tegelijk krijgt MP3.com het recht om muziek van Duet te gebruiken voor haar dienst. Voorlopig blijven MP3.com en Duet dus naast elkaar bestaan. Zowel Duet als MusicNet zullen naar verwachting deze zomer van start gaan.