De schulden stapelen zich op voor de webshopbouwer, die het open source pakket Magento in Nederland op maat verkoopt. Vivendo kan de rekeningen niet meer betalen en heeft daarom surseance van betaling aangevraagd.

Kwaad daglicht

Het bedrijf schrijft in een persbericht dat concurrenten internet hebben ingezet om Vivendo in een kwaad daglicht te zetten. "Enkele maanden geleden zijn concurrenten blogs over Vivendo gestart. Op deze blogs werd een negatief beeld over Vivendo geschetst. Klanten die een positief tegengeluid lieten horen werd de mond gesnoerd. Met name door deze negatieve beeldvorming verminderde de omzet van Vivendo met meer dan 70%."

Zonder het bij naam te noemen, doelt Vivendo op WebwinkelBlog.nl. In een tweetal posts schrijft de eigenaar van dat blog - Mitchel van Duuren - over de hoge prijs en de vermeende slechte prestaties van Vivendo. Hij heeft ooit webshop-modules voor 700 euro gekocht bij Vivendo, die niet goed bleken te werken. Zijn kritische relaas staat vlak onder de site van Vivendo zelf als je googelt op 'vivendo'..

'Op persoonlijke titel'

Van Duuren reageert tegenover Webwereld: "Ik vind het kinderachtig dat Vivendo mij de schuld probeert te geven van hun problemen. Ik kan er ook niks aan doen dat ik zo hoog uitkom in Google. Het blog schrijf ik op persoonlijke titel." Overigens ontkent Van Duuren dat hij op WebwinkelBlog positieve reacties op Vivendo heeft verwijderd.

Maar Van Duuren zelf is ook Magento-bouwer. "Ik ben bereid om bovenstaande diensten ook te leveren voor een vast bedrag van €1295,- ex BTW", staat in de post over Vivendo. Dus is het ordinaire zwartmakerij door een concurrent van Vivendo? Van Duuren vindt van niet. "Webshopbouwen doe ik er maar zo nu en dan bij. Het is niet mijn core business. Ik ben een eenmanszaak en heb al genoeg klanten."

Webwinkel Vakdagen

Ironische uitsmijter is nog dat vandaag en morgen de Webwinkel Vakdagen 2010 plaatsvinden. Die bijeenkomst in de Jaarbeurs te Utrecht had eerst als één van de hoofdsponsoren Vivendo. Maar nu ontbreekt Vivendo als sponsor op de website van van de vakbijeenkomst.