Een parlementaire commissie in het Verenigd Koninkrijk maakt zich in toenemende mate woedend over de bevindingen die het doet in het onderzoek naar de grootschalige belastingontduiking van Amerikaanse bedrijven als Google, Amazone en Starbucks. Die bedrijven schuiven met hun omzetten en winsten via de zo geheten Double Irish Dutch Sandwich-constructie, waarbij de financiële stromen over de wereld eindigen in belastingparadijzen als de Kaaiman Eilanden, Bermuda en de Cariben.

Door die constructie hoeft Apple bijvoorbeeld maar 1,9 procent belasting te betalen over zijn winsten die buiten de Verenigde Staten worden behaald. Dat heeft het bedrijf al een mooi overzees spaarpotje opgeleverd van meer dan 10 miljard dollar. Ook in de Verenigde Staten is er toenemende kritiek op die “weinig vaderlandslievende" belastingmoraal.

VK loopt honderden miljoenen mis

In Groot-Brittannië is een parlementaire commissie druk bezig de hoofdrolspelers te horen en de stemming bij de afgevaardigden wordt er gaandeweg niet vrolijker op. Vooral omdat niet alleen de Amerikaanse maar ook de Britse fiscus “honderden miljoenen", in dit geval Britse ponden, misloopt, zo schreef The Guardian eerder deze week.

Woede in de commissie was er onder meer om de uitlatingen van een manager van Starbucks, die beweerde dat het bedrijf (met meer dan 800 vestigingen in het VK) geen winsten boekt in Groot-Brittannië. De man werd niet geloofd. De getuigende manager van Amazon werd “opzettelijke ontwijking" verweten van belastingbetaling en “ongelooflijke" wereldvreemdheid toen hij niet kon zeggen hoeveel winst er werd behaald in Groot-Brittannië of wie nu de eigenaar is van de Luxemburgse holdingfirma van Amazon.

Ten nadele van Britse belastingbetaler

Commissievoorzitter Margaret Hodge uitte de morele verontwaardiging namens “de Britse belastingbetaler" over bedrijven die wel gebruik maken van de infrastructuur die door anderen is betaald en ondertussen lage lonen betalen terwijl zij niet bereid zijn hun “eerlijke deel" te betalen. Amazon parkeert zijn Europese verkopen in Luxemburg, wat de helft van de te betalen belasting scheelt vergeleken met landen als Groot-Brittannië.

Amazon betaalt wel wat belasting in het VK, maar nog geen 1 procent. Het bedrijf wordt ook in Frankrijk onderzocht vanwege belastingontwijking. Starbucks daarentegen betaalt geen cent in Engeland, al drie jaar niet. In de laatste 13 jaar betaalde het over een omzet van 3,1 miljard pond een belasting van 8,6 miljoen. Dat is 0,3 procent.

Mondje dicht over afspraken met Nederlanders

De CFO van Starbucks weigerde te antwoorden op vragen van de parlementariërs over de voordelige deal die het had gemaakt met de Nederlandse overheid. Gevraagd naar de belastingtarieven die in Amsterdam moeten worden betaald zei CFO Troy Alstead dat de Nederlandse Belastingdienst niet wil dat die details openbaar worden. Starbucks sluist geld door naar Amsterdam in de vorm van “inkomsten uit intellectueel eigendom" uit Britse vestigingen. Google heeft een dergelijke constructie met Ierland. Daar betaalt het 3,2 procent belasting over niet-Amerikaanse inkomsten.

De drie bedrijven worden de komende weken verder ondervraagd door de parlementaire commissie, waarbij Amazon wordt gesommeerd iemand anders te sturen, die wel meer weet over de eigendomsverhoudingen binnen het bedrijf.