Colin Andries en Stein de Groof zijn beheerder bij de kleine Belgische gemeenten Schoten (33.000 inwoners), die al zeven jaar stap voor stap op open-sourcesoftware aan het overstappen zijn. Hun geleidelijke migratie geldt in België als een voorbeeld dat langzamerhand navolging krijgt.

De Vlaams nationalistische wethouder Jan Jambon van de buurgemeente Brasschaat zocht toenadering voor een intensieve samenwerking. Hij werd enthousiast door de besparingen met de Exchange-vervanger Zarafa, die in Schoten als voorbeeld dient.

Eigen economie eerst

Sinds de parlementsverkiezingen van afgelopen zondag is echter niets meer zeker. De nationalisten hebben veel stemmers getrokken en mogelijk gaat Jambon dan een post in het kabinet bekleden. Hij is fractieleider van de Vlaams Nationale Alliantie. “Wat er nu met de samenwerking gaat gebeuren is onduidelijk. Dat zal in zo'n situatie van een opvolger afhangen”, vertelt De Groof.

Hij denkt dat een nieuwe rol van Jambon een grote verandering voor open source gaat betekenen. Dat komt omdat de politicus werkt vanuit de gedachte dat in plaats van geld naar andere landen te brengen eigen bedrijven meer kansen moeten krijgen. “Dat heeft te maken met het nationalistische idee dat dit [open source – redactie] vooral de lokale economie ondersteunt.”

Een voorbeeld in Schoten is het uitfaseren van Microsoft Office, waarbij database-applicaties gemaakt in Microsoft Access nu worden omgebouwd naar online formulieren in het content management systeem Drupal. Daarvoor moet de nodige ontwikkeling worden gedaan.

Reorganisator

De verwachting van de beheerders is niet theoretisch. De nationalist Jambon heeft namelijk voor IBM gewerkt, waarna hij diverse ingrijpende reorganisaties heeft uitgevoerd. Sinds 2007 is hij wethouder Financiën en Economie in Brasschaat waar hij ook verandering niet schuwt.

De beheerders deden hun uitspraken op het Zarafa Summer Camp dat dit jaar in Brussel werd georganiseerd