VideoLAN werkt aan een native-app van VLC Media Player voor Windows 8. Eind november startte de organisatie een Kickstarter om geld in te zamelen voor de ontwikkeling en de beoogde grens van 40.000 pond is nu gehaald.

Ook voor Windows Phone

De bestaande software draait onder de desktop-versie van Windows 8, maar VideoLAN probeert een versie te maken die geschikt is als Metro-app. Volgens de makers biedt vooral het porten naar Windows RT zijn uitdagingen, omdat de API daarvan andere functies bevat.

De ontwikkelaars kondigden eerder deze maand al aan dat een versie voor Windows Phone 8 ook in het verschiet ligt, omdat de API van Windows 8 veel meer op WP8 lijkt dan WP7. Volgens Jean-Baptiste Kempf en Felix Paul Kühne van VideoLAN is Microsoft enthousiast over het project. De voorwaarden van de Windows Store zouden compatibel zijn met de GNU-GPL.

Meer budget binnenhalen

Hoewel het doel van het Kickstarter-project al is gehaald, blijft de organisatie de komende dagen terwijl de actie nog loopt geld inzamelen. Met meer budget kunnen meer features worden toegevoegd. Zo wil VideoLAN dlna intergreren voor het streamen van en naar Windows RT Tablet, Windows Phone en Windows 8-pc.

Ook zorgt een groter buddget ervoor dat de ontwikkeling van VLC voor Windows 8 en Windows Phone voor een groot deel parallel kunnen worden uitgevoerd, waardoor de apps sneller beschikbaar zijn, zo stellen de ontwikkelaars.