De Amerikaanse luchtvaartautoriteit FAA zet Amazon de voet dwars: geen pakketbezorging via drones. Zonder Amazon bij naam te noemen heeft de FAA gemeld dat het commercieel uitnutten van drones illegaal is. Amazon is niet onder de indruk, meldt Mashable: "Die wet is bedoeld voor hobbyisten en modelvliegtuigen, en niet voor Amazon", zegt Paul Misener, een van de directeuren bij het bedrijf.

Dat valt nog te bezien, meldt Ars Technica, dat als eerste de publicatie van de lijst van verboden vliegactiviteiten (PDF) van de FAA ontdekte. De lijst is een uitwerking van het beleidsvoornemen van de FAA betreffende 'modelvliegtuigen' en waarop iedereen nu zijn commentaar op kan geven.

Zakelijk gebruik drones al jaren verboden

Sinds 2007 heeft de FAA het commerciële gebruik van drones verboden, maar begin dit jaar kreeg de luchtvaartautoriteit een uitbrander van een rechter omdat het de regels niet aan openbare inspraak heeft onderworpen. En dat moet, vandaar de publicatie nu van de lijst.

Zoals gezegd, Amazon wordt niet bij name genoemd. Wel geeft de FAA een voorbeeld van hetgeen zij onder illegaal commercieel gebruik vindt vallen, namelijk het "leveren van pakketten aan mensen voor een vergoeding." De pakketlevering door Amazon via drones duurt overigens nog wel enige jaren en in de tussentijd hoopt het bedrijf op nieuwe inzichten van de FAA.