In het eerste kwartaal van haar boekjaar behaalde Apple een nettowinst van 183 miljoen dollar, of 1,03 dollar per aandeel. Daarmee werden voorspellingen van analisten ruim overtroffen. Er werd gerekend op een winst van 89 dollarcent per aandeel.

Vorig jaar boekte Apple in het kwartaal eindigend op 1 januari een nettowinst van 152 miljoen dollar. De omzet in het afgelopen kwartaal bedroeg 2,34 miljard dollar, een stijging met 37 procent ten opzichte van vorig jaar.

Als gevolg van de goede cijfers schoten aandelen Apple omhoog. Handel op de Nasdaq-schermenbeurs werd zelfs tijdelijke stopgezet. Als dank voor zijn goede diensten krijgt Apple-topman Steve Jobs een Gulfstream V privé-jet cadeau. Het vliegtuig staat voor 40 miljoen dollar in de catalogus.

Jobs, de afgelopen tweeënhalfjaar interim-baas van Apple, heeft een jaarsalaris van één dollar. Dat salaris blijft ongewijzigd. De topman wordt wel beloond met opties. Jobs kreeg woensdag tien miljoen opties, waarmee hij op papier 200 miljoen dollar verdiende.

"De marktkapitalisatie van Apple is onder leiding van Steve gestegen van minder dan 2 miljard dollar naar meer dan 16 miljard dollar", aldus Ed Woolard, lid van Apple's raad van bestuur, in een verklaring. "Steve heeft dusver nog geen compensatie gekregen. Daarom geven we hem graag dit vliegtuig."

Apple zegt haar negende winstgevende kwartaal op rij te danken aan de goed verkopende iMac en iBook computers. Het afgelopen kwartaal werden 1.377.000 systemen verkocht, waaronder meer dan 700.000 iMacs en 235.000 iBooks.