De vliegtuigbewegingen zijn door de site Geluidsnet.nl en het Platform Vlieghinder Regio Castricum (PVRC) online gezet om de luchtvaart transparanter te maken.

De initiatiefnemers hopen met hun site de geluidshinder te kunnen verminderen. Dankzij de dienst kan nu iedereen individuele vliegbewegingen volgen, aldus Jasper Koolhaas van Geluidsnet. Op de beelden is onder meer het vluchtnumer, de snelheid en de route van een toestel te zien.

De informatie die via de browser en via Google Earth te zien is, is afkomstig van de vliegtuigen zelf, vertelt Koolhaas tegenover Webwereld. "Vliegtuigen sturen hun posities en andere informatie door om bijvoorbeeld te voorkomen dat ze botsen met andere toestellen. Deze informatie wordt op de grond op gevangen door zes ontvangststations en verwerkt in een database."

Koolhaas is niet bang dat de informatie misbruikt zal worden door mogelijke terroristen. "Die schaffen dan wel zelf zo'n ontvanger aan want dan ontvangen ze ook nog veel meer informatie. Wij filteren er oninteressante informatie uit", aldus Koolhaas.