De inlogpagina van de DSB Bank geeft al enkele uren een foutmelding. Er zou de afgelopen uren een run zijn ontstaan onder klanten om hun geld bij de bank weg te halen.

DSB offline

"Een heleboel mensen proberen nu hun geld weg te halen", bevestigde een DSB-medewerkster tegenover ANP. Daarnaast zouden er technische werkzaamheden aan de site plaatsvinden.

Een aantal uur na de eerste verklaring meldt DSB-woordvoerder Klaas Wilting echter dat de storing "niets te maken heeft" met een run van vluchtende klanten. Volgens Wilting is de site platgelegd door hackers.

Bankroet is goed

Vanochtend riep Pieter Lakeman van Stichting Hypotheekleed in het tv-programma Goedemorgen Nederland DSB-klanten op om hun tegoeden op te nemen om zo een faillissement van de bank te bewerkstelligen. Volgens hem is een bankroet van DSB ''zeer in het belang van de achterban van Hypotheekleed''. Deze stichting komt op voor klanten die zich gedupeerd voelen door het aangaan van een hypotheek met koopsompolis.

Liegen mag

Afgelopen maandag meldden oud-medewerkers van DSB in actualiteitenprogramma Nova dat het aansmeren van een zo hoog mogelijke koopsompolis tot voor kort bedrijfsbeleid was. Volgens een ex-medewerker was één van de verkoopslogans binnen de bank: "Liegen mag, bedriegen niet."

De financiële autoriteit AFM legde eerder dit jaar de DSB Bank al een boete op van 120.000 euro. Minister Wouter Bos heeft een nieuw onderzoek aangekondigd.

Update 20.55 uur: Inmiddels kunnen DSB-klanten weer online bij hun rekening, al is de site soms nog erg traag. Een woordvoerder van DSB meldt aan Novum dat vandaag het aantal mensen dat geld van de bank haalt, iets hoger dan normaal. "Maar het gebeurt niet massaal en er zijn zelfs mensen die donderdag geld hebben gestort."