VService verzamelt zelfstandig de virtuele machines bij elkaar die nodig zijn voor een service. In het geval van bijvoorbeeld een CRM-applicatie worden zaken als database, VPN en webserver samengepakt in een Open Virtual Machine Format bestand (OVF). Deze file kan vervolgens op de virtuele infrastructuur worden geplaatst waarna de applicatie binnen enkele minuten zou moeten draaien.

Volgens VMware's Chief Scientist Mendel Rosenblum, die de nieuwe methode demonstreerde, betreedt VMware hiermee de tweede fase van virtualisatie. In fase nul betekende virtualisatie vooral het opdelen van servers in virtuele machines. Tijdens de eerste fase kwamen technologie├źn als Vmotion en Distributed Resource Scheduler om VM's makkelijk te kunnen verplaatsen.

"Je kreeg een virtuele infrastructuur en dat is meer dan een hypervisor op een enkele machine", aldus Rosenblum. "Je weet nog niet eens meer wat er op een apparaat draait; de hardware is volledig losgekoppeld van de software." VService is een poging om de VM's weer bij elkaar te rapen.