De nieuwe cloud gaat deze herfst een open ontwikkelfase in. VMforce combineert de krachten van SalesForce.com’s Force.com-cloud, de virtualisatiesoftware van VMware en de tools van het door dat bedrijf overgenomen SpringSource. Laatstgenoemde biedt software voor Java-applicatieontwikkeling en -implementatie. VMware kocht laatstgenoemde vorig jaar voor 320 miljoen euro.

Zakelijke applicaties

“Het idee is dat straks zes miljoen Java-ontwikkelaars bij ons zakelijke applicaties gaan draaien”, zegt directeur product marketing Eric Stahl van Salesforce.com. Momenteel gebruiken naar schatting 2 miljoen ontwikkelaars de diensten van SpringSource.

De twee leveranciers mikken met hun samenwerking vooral op applicaties die zakelijke transacties via de cloud willen laten lopen, zoals dus VMForce. Het voordeel van de cloud is volgens Stahl dat de ontwikkelaars zich niet hoeven te richten op de hardware- of software-infrastructuur, maar juist aan innovatie kunnen denken.

Volgens analist Jeff Kaplan is de Java-cloud een uitkomst voor de bezwaren die programmeurs hebben ten aanzien van de bedrijfseigen (proprietary) structuur van Force.com. “Door samen te gaan met de mensen van VMware en door de Java-omgeving interoperabel te maken, wordt een aantal zorgen weggenomen”, zegt Kaplan. Ontwikkelaars die aan de slag gaan met de Java-mogelijkheden van VMforce kunnen hun applicaties ook weer gemakkelijk van die cloud afhalen, meent de analist van cloud-consultancybedrijf Thinkstrategies.

Preview na de zomer

Vanaf de tweede helft van 2010 is VMforce beschikbaar als ‘developer preview’. Dat houdt in dat enthousiastelingen vrijuit aan de slag kunnen met de mogelijkheden van het platform. Applicaties worden daarbij automatisch al schaalbaar, beloven SalesForce.com en VMWare. Prijzen voor de uiteindelijke dienst, die eind 2010 of begin 2011 voor commercieel gebruik beschikbaar komt, zijn nog niet bekend gemaakt.

Bang voor het Google App Engine-platform is Salesforce-marketingtopman Stahl niet, ook al biedt die concurrerende dienst ook ondersteuning voor Java. Volgens hem is VMForce namelijk meer gericht op zakelijke applicaties dan de App Engine van Google. Op de vraag of VMforce de leemte opvult van de nooit gelanceerde Sun Cloud kon Stahl geen antwoord geven. De Sun Cloud is door de overname van Sun Microsystems door Oracle de nieuwe eigenaar geschrapt.

Ingegeven door mobiel gebruik

De stap naar de cloud is volgens ceo Marc Benioff van Salesforce.com ingegeven door de opkomst van geavanceerde mobiele apparaten. Dat omvat bijvoorbeeld de Apple iPad, maar ook de nieuwe generatie smartphones. Mobiele computers als deze, met relatief weinig reken- en opslagcapaciteit, maken intensief gebruik van cloud-diensten.

Bron: Computerworld.nl