De hoofdingenieur was bij Google de afgelopen jaren verantwoordelijk voor de api's (application program interfaces) voor de online diensten van die internetreus. Zijn taken en verantwoordelijkheden bij VMware zijn nog niet bekendgemaakt. Lucovsky werkt daar weer samen met enkele andere voormalige Microsoft-collega's, waaronder Paul Maritz (nu ceo VMware) en Tod Nielsen (coo bij de virtualisatieleverancier).

Windows en api's

Voordat hij bij Google werkte, was Lucovsky bij Microsoft verantwoordelijk voor de fundamenten van Windows NT en opvolger Windows 2000. Dat betrof vooral de api's van dat besturingssysteem.

Daarna heeft hij ook aan Microsofts online technologie .NET meegewerkt. Dat betrof specifiek het omstreden, uitgestelde en uiteindelijk gesneefde project Hailstorm. Veel van de cloud-achtige ideeën in Hailstorm zijn inmiddels gemeengoed geworden, zij het niet geleverd of gehost door Microsoft.

Google-overstappers

Zijn overstap naar Google In 2004 heeft geleid tot het stoelgooi-incident, dat naar buiten kwam. Ballmer zou een stoel gegooid hebben naar Lucovsky toen hij zijn vertrek aankondigde.

Dit kwam in een rechtszaak over het vertrek van een andere Microsoft-topman die overstapte naar Google aan het licht. Ballmer ontkent ooit een stoel te hebben gegooid. Zijn woede-uitbarsting is door de oud-werknemer schromelijk overdreven, stelde de temparementvolle ceo.