Zimbra biedt mail-, agenda- en samenwerkingssoftware als clouddienst aan. Yahoo heeft de dienst in juli 2008 ook voorzien van een offline-optie. Het bedrijf wou met Zimbra zowel Google (Gmail) als Microsoft (Exchange) beconcurreren, maar laat dat nu over aan VMware. Die leverancier van virtualisatiesoftware koopt Zimbra voor een onbekend bedrag.

Eigen SaaS

Zimbra stelt zo'n 50 miljoen betalende mailgebruikers te hebben en het afgelopen jaar 86 procent groei te hebben geboekt in het aantal mailboxen. De mail- en agendadiensten van Yahoo zelf gebruiken ook Zimbra. De verkoop aan VMware laat dat intact. De nieuwe eigenaar begeeft zich hiermee op de markt voor SaaS (software as a service) en benadrukt de lagere kosten daarvan. Het optimaliseert de software voor zijn eigen virtualisatieplatform vSphere.

Geruchten over deze overname doen al bijna twee weken de ronde. De financiële details zijn niet bekend gemaakt, maar analisten betwijfelen het of Yahoo zijn eigen overnamebedrag van 350 miljoen dollar terugverdient. De zoekmachine heeft die koop in september 2007 gedaan. Zimbra is in september 2005 van start gegaan.