VMware heeft dinsdag Cloud Foundry gelanceerd. Met die open-source software is het mogelijk een platform op te zetten waar applicaties in gedraaid en ontwikkeld kunnen worden. Als programmeertaal ondersteunt Cloud Foundry onder andere Spring Framework for Java, Ruby on Rails en Node.js.

Open source

Het is mogelijk om zo’n platform te draaien als private cloud (in het lokale netwerk) en als public cloud, waardoor het hele internet erbij kan. VMware heeft de dienst zo opgezet dat het niet alleen goed samenwerkt met talloze programmeertalen. Maar het moet ook compatible worden met andere cloudaanbieders.

De software is het eerste grote open source project van VMware. De virtualisatiereus geeft Cloud Foundry vrij onder een Apache 2 licentie. Systeembeheerders van grote bedrijven of bedrijven die zelf clouddiensten willen gaan aanbieden kunnen de software zelf installeren. VMware brengt echter ook een commerciële versie uit.

Platform as a service

Cloud Foundry is een PaaS-cloud (platform as a service). Dat is een cloud die puur gemaakt is voor het draaien of ontwikkelen van software. In tegenstelling tot een cloud waar de gebruiker alleen toegang krijgt tot een leeg besturingssysteem, zoals bij Amazon EC2, hoeven gebruikers van PaaS niet te denken aan het onderliggende systeem.

Het complexe gedeelte van het besturingssysteem wordt op die manier verstopt voor de ontwikkelaar. “Die kan zich dus vollledig focusen op het schrijven van code”, aldus VMware vice-president Jerry Chen. Daarnaast schaalt en beheert het platform de applicaties automatisch. Cloud Foundry onderscheidt zich daarmee niet van de gesloten concurrenten.

Verhuizen van andere clouds

Het doet dat wel doordat het als open source verkrijgbaar is. Daarnaast werkt Cloud Foundry volgens VMware samen met veel meer programmeertalen dan de grote concurrenten. Volgens Chen zijn de huidige gesloten platforms, zoals Azure en App Engine, nog incompleet. De concurrenten leveren hun diensten bijvoorbeeld niet in een privé cloud en zouden niet zo flexibel zijn.

Cloud Foundry is ook de basis van het VMforce platform dat VMware samen met Salesforce.com op aan het zetten is. In theorie wordt het voor ontwikkelaars mogelijk om Java-applicaties te verhuizen van VMforce naar andere Cloud Foundry platforms en vice versa. Dat zou bovendien het geval moeten worden met alle installaties van Cloud Foundry.

Ontwikkelaars die gebruikmaken van het Java raamwerk van SpringSource kunnen bovendien hun applicaties verhuizen van de Google App Engine naar Cloud Foundry. SpringSource is onderdeel van VMware maar heeft vorig jaar een overeenkomst met Google gesloten om deze compatibiliteit te waarborgen.