VMware tuigt een eigen publieke cloud op, genaamd vCloud Hybrid Service, een aanval op Amazon en vooral Microsoft. Voorheen bood het concern al verschillende virtualisatie- en cloudoplossingen zoals vSphere en vCloud. Maar de onderliggende infrastructuur, de hardware en connectiviteit, liet VMware aan partners of klanten zelf.

Aanval op Microsoft en Amazon

Met vCloud Hybrid Service komt daar eindelijk verandering in en zal het bedrijf een eigen publieke clouddienst leveren. Omdat het uiteraard gebouwd is met vSphere en vCloud kunnen bestaande klanten die zelf een private cloud (laten) hosten naadloos overschakelen of uitbreiden naar de nieuwe publieke cloud van VMware. Vandaar ook de kwalificatie ‘hybride’.

Daarmee zit VMware primair in het vaarwater van Microsoft, die met Azure en Hyper-V ook vooral vist in de vijver van bedrijven die een hybride cloud willen. Ook Microsoft biedt pas sinds kort een complete IaaS-dienst aan, evenals Google, die vorige week zijn Compute Engine uit beta haalde. Vooralsnog heerst Amazon in deze markt. Maar Amazon Web Services (AWS) biedt minder flexibiliteit dan Microsoft en VMware qua hybride cloudvormen, iets wat juist veel enterprise-klanten eisen.

Dell dumpt vCloud

Fox Broadcasting is de eerste afnemer van vCloud Hybrid Service, meldt BusinessWeek. In het derde kwartaal wordt de dienst breder beschikbaar. Overigens werd eerder deze week bekend dat Dell zijn publieke clouddienst op basis van vCloud staakt. Dell focust zich alleen nog maar op private clouds op basis van OpenStack.