VMware heeft zich aangemeld als Gold Member bij de OpenStack Foundation (PDF). Het bedrijf wil daarmee ook opensource clouds faciliteren, waarbij zijn eigen aanbod ermee kan samenwerken, zo vertelden VMware-topmannen tijdens een eigen conferentie in San Francisco. Het bestuur van de stichting buigt zich dinsdag tijdens een vergadering over de aanmelding van VMware. De actie van VMware is bijzonder omdat het bedrijf een eigen gesloten cloudoplossing biedt, terwijl OpenStack juist is bedoeld als een alternatief voor een cloud van één aanbieder.

Nicira-overname

De aanmelding volgt na VMwares overname van het bestaande OpenStack-lid Nicira. Die overname is volgens de nieuwe VMware-ceo Pat Gelsinger afgelopen vrijdag afgerond. VMware kan onder meer zijn vSphere laten samenwerken met OpenStacks Quatum API. OpenStack, gestart door Rackspace en NASA, heeft in totaal nu meer dan 150 leden.

VMware's aanmelding wekt bij sommige OpenStack-aanbieders argwaan. "Is dit een oprechte actie? Willen ze OpenStack verder helpen of zijn ze een trojaans paard, waarbij ze de ontwikkeling afremmen?" aldus Joshua McKenty, ceo van OpenStack-dienstverlener Piston Cloud Computing, tegenover Wired.

"We willen het werk van Nicira op het gebied van OpenStack in stand houden en uitbreiden", reageerde Bogomil Balkansy, senior vice president cloud infrastructure products, tijdens een persconferentie. Voorlopig wordt het Nicira-product nog apart verkocht, maar uiteindelijk integreert VMware de diensten van Nicira in zijn eigen vCloud-producten.

Prijsmodel teruggedraaid

VMware maakte ook bekend het controversiële prijsmodel vRAM af te schaffen. Bij vRAM werd niet alleen per cpu afgerekend maar werd de prijs ook bepaald door de hoeveelheid geheugen die de virtuele machines samen gebruikten. Klanten vreesden dat ze door deze wijziging fors meer moesten gaan betalen doordat de hoeveelheid fysiek geheugen in een server, vaak meermaals over de virtuele machines wordt verdeeld.

Uit een enquete onder 13 duizend klanten bleek dat VMwares afnemers daar niet op zaten te wachten. "Mea culpa, we zetten het recht", zei vertrekkend ceo Paul Maritz. "We hebben geluisterd naar onze klanten", aldus zijn vervanger Pat Gelsinger tijdens VMWorld. "Geen vRAM meer."

Microsoft

Volgens Maritz loopt Microsoft met zijn hyperv-platform achter de feiten aan omdat het bedrijf geen complete oplossing biedt: "Ons product is nu genoeg zegt Microsoft steeds. Maar de verwachtingen zijn inmiddels al weer hoger. Gratis hypervisors biedt iedereen al. Het gaat om de hele automatiseringlaag er omheen. Wij bieden de voordelen van virtualisatie voor het gehele datacenter." VMware introduceerde maandag zijn nieuwe vSphere 5.1.