VMware noemt zijn nieuwe strategie het virtuele datacenter besturingssysteem (VDC OS). De visie zal deze week worden onthuld op de VMworld conferentie in Las Vegas.

"Het VDC OS verzamelt alle hardware - servers, opslag en netwerkapparatuur - in één nieuwe gebundelde bron van hulpmiddelen. Van die bouwstenen kan je één nieuwe grote computer samenstellen die aan elke applicatie kan worden toegewezen die daar behoefte aan heeft", vertelt Bogomil Balkansky, marketing manager van VMware in een interview met de IDG News Service.

Virtuele cloud

VMware verwacht dat klanten virtualisatie zullen inzetten om hun datacentra om te bouwen tot meer flexibele computer-clouds, vergelijkbaar met de serverparken van Google en Amazon.

Tot de nieuwe software die deze week wordt onthuld behoort onder meer vCloud. Deze stelt gebruikers in staat om virtuele systemen, inclusief virtuele machines en de bijbehorende instellingen, over te zetten naar de servers van externe aanbieders van cloud-computing-diensten. Hosting providers zouden dan kunnen bijspringen bij piekbelastingen, migraties of storingen.

Analisten omschrijven VDC OS als een ambitieus plan, maar beschouwen het een noodzakelijke stap als VMware zijn voorsprong op de concurrentie wil behouden. VMware was een pionier in de virtualisatie van servers, maar staat onder grote druk nu Microsoft eerder dit jaar een eigen hypervisor aanbiedt en nu Citrix een nieuwe versie van zijn XenServer producten heeft geïntroduceerd.

Volgend jaar

Veel details over de VDC OS-producten ontbreken nog, waaronder de geplande opleverdatum - VMware spreekt simpelweg over 'volgend jaar' - en de prijs.

De nieuwe producten vallen grofweg in twee categorieën: software die op het niveau van de virtuele machine de prestaties en beschikbaarheid verbetert, en infrastructuursoftware voor het beheer van het datacentrum.

vNetwork

Zo laat vNetwork gebruikers een 'virtuele switch' bouwen en instellen, waarmee gevirtualiseerde servers bediend kunnen worden. In de huidige situatie moeten individuele switches vanaf voor fysieke computer apart worden ingesteld. VMware zal ook producten tonen die samen met Cisco zijn ontwikkeld en waarmee netwerkbeheerders hun virtuele switches via Cisco managementsoftware kunnen beheren.

vStorage

Ook vStorage staat voor 2009 op de rol. Dit product wijst op een efficiëntere wijze opslag toe aan virtuele machines. Wie nu een virtuele machine aanmaakt, verbindt de volledige opslagcapaciteit aan die machine, zelfs wanneer die nog niet volledig wordt gebruikt. Een nieuwe optie in vStorage stuurt een waarschuwing wanneer extra opslagcapaciteit nodig is, zodat die later kan worden toegevoegd.

vCenter

Die waarschuwingen komen terecht in vCenter, een vernieuwde versie van VMware's management software die eveneens in 2009 het licht moet zien. De firma zal een application programming interface (api) beschikbaar stellen waarmee storage-leveranciers vStorage vanuit hun eigen management tools kunnen beheren.

Volgens Chris Wolf, een analist van de Burton Group, kan vNetwork de kloof tussen systeem- en netwerkbeheerders dichten. "Virtualisatie heeft een muur opgeworpen tussen serverbeheerders en netwerkbeheerders," zegt Wolf. "De netwerkbeheerders vertrouwden het nooit dat de virtualisatiebeheerders over een verborgen virtueel netwerk beschikten dat zij niet konden zien. Deze nieuwe producten brengen daar verandering in en stellen de netwerkbeheerders in staat om het virtuele netwerk op dezelfde manier te beheren zoals zij elk ander netwerk managen."

Wolf wijst er verder op dat VMware zijn architectuur voor meer leveranciers openstelt. "Citrix XenServer heeft succes gehad omdat het de meest open architectuur van de sector heeft. Ik denk dat dit een goed begin is voor VMware, hoewel een verdere openstelling van de opslagarchitectuur nog meer zou helpen".

vApp

Voor ontwikkelaars zal VMware nog vApp op de markt brengen, een tool waarmee softwareleveranciers en grote bedrijven applicaties vooraf in virtuele machines kunnen verpakken, samen met informatie over de vereiste serverconfiguratie en instellingen. vApp ondersteunt het Open Virtual Machine Format (OVF), waardoor applicaties ook op andere ondersteunde hypervisors zoals Citrix' Xensource kunnen draaien.

vClient

Tot slot krijgt ook VMware's strategie voor desktop virtualisatie een update met de introductie van vClient. Deze biedt gebruikers de mogelijkheid om een ander besturingssysteem te draaien op een pc of laptop, en op termijn ook op mobiele telefoons. Waar software voor desktopvirtualisatie nu nog als een applicatie bovenop Windows of OS X wordt geïnstalleerd, draait vClient direct op de hardware zonder extra besturingssysteem. Gebruikers kunnen op die manier licentiekosten besparen.