SpringSource is maker van het open source Java-framework Spring dat dient voor de ontwikkeling van applicaties. VMware wil met deze aankoop een compleet aanbod maken voor Platform-as-a-Service, en dat aan te bieden aan zowel hostingbedrijven als aan bedrijven voor cloudomgevingen in eigen datacenters.

Eigen en externe cloud

Dit geheel haakt aan op het eerder onthulde cloudplatform Vsphere. Het ontwikkelen, inzetten en gebruiken van applicaties in de cloud wordt daarmee een stuk makkelijker, stelt de aanbieder van virtualisatiesoftware. Ook is het eenvoudig om applicaties 'om te schakelen' tussen een eigen en een externe cloud.

VMware-cto Steve Harrod blogt dat het bedrijf met deze overname ook de concurrentie aangaat met SaaS-aanbieders als Salesforce.com en Google. VMware wil niet zelf SaaS-aanbieder worden zoals die twee bedrijven, maar met zijn platform de concurrentie aangaan met Force.com van Salesforce en AppEngine van Google. Die twee applicatieplatformen zijn ook aan elkaar gekoppeld. Googles AppEngine ondersteunt sinds kort ook Java.