Met Project Horizon, dat nog lang niet af is en ook nog geen officiële naam heeft, is het mogelijk om overal exact dezelfde virtuele desktop te gebruiken. Niet alleen op machines in het lokale netwerk van hetzelfde bedrijf maar ook bijvoorbeeld thuis of onderweg op een iPad of Android tablet. Het virtualisatiebedrijf presenteerde op VMworld in Kopenhagen een volledig werkende versie van de software.

Thin client

Horizon verschilt van bestaande thin client software omdat de dienst ook buiten bedrijfsnetwerken werkt en bovendien op meerdere soorten apparaten. Applicaties hoeven niet op een computer geïnstalleerd te zijn, zoals bij een roaming desktop. VMware virtualiseert namelijk de hele desktop, inclusief applicaties. Op mobiele apparaten met een klein scherm, zoals smartphones, draait VMware's project alleen webapplicaties zoals Google Apps via een eigen client.

Het virtualisatiebedrijf biedt gebruikers daarnaast een soort app store waarmee zij eenvoudig alle beschikbare applicaties kunnen installeren op de virtuele machine. De systeembeheerders van het bedrijf bepalen welke applicaties gebruikers mogen installeren. Ze kunnen dat ook regelen per gebruikersgroep, zoals nu al mogelijk is met VMware vCloud Director.

Opencloud en open-source

Terwijl de VMware-software nog behoorlijk in ontwikkeling is, zijn er al andere bedrijven die iets gelijkaardigs hebben uitgebracht. Zo presenteerde Citrix vorige week op haar eigen beurs Citrix Synergy in Berlijn Opencloud Access, waarmee ongeveer hetzelfde mogelijk moet zijn. Die software is al verkrijgbaar. Een medewerker van Citrix laat op VMworld dan ook weten dat "Opencloud Acccess niet achter de horizon ligt", met een sneer naar de grote concurrent.

Ook op open-source vlak is al een tijdje vergelijkbare software te verkrijgen: Met het gratis Jolicloud hebben gebruikers ook overal dezelfde desktop. Grote verschil is dat dat niet gevirtualiseerd wordt, maar dat gebruikers het Jolicloud besturingssysteem moeten gebruiken. Op andere computers kunnen zij via de webbrowser wel bij alle webapps die zij op, bijvoorbeeld hun netbook, geïnstalleerd hebben.

Het is nog onbekend wanneer Project Horizon officieel uitkomt. VMware zegt daar geen planning voor te hebben.