De ontwerpresolutie moet symbool staan voor protest. De Verenigde Naties vragen hun leden om hun procedures, werkwijzen en wetgeving met betrekking tot surveillance van (digitale) communicatie en persoonlijke data, te herzien. Nieuwe technologie die wordt ingezet bij surveillance, aftappen en het data-verzamelen van overheden “schendt of misbruikt mogelijk de mensenrechten, met name het recht op privacy.”

Hoewel de NSA op geen enkel punt genoemd wordt, is het geen verrassing welke landen achter de resolutie zitten. Brazilië en Duitsland, beide nauw betrokken als afluisterdoelwit van de veelbesproken Amerikaanse inlichtingendienst, behoren tot de indieners van het voorstel. Uit de Edward Snowden-documenten werd duidelijk dat zowel de Duitse bondskanselier Angela Merkel als de Braziliaanse president Dilma Rousseff langdurig zijn afgeluisterd door de NSA.

'Tekst resolutie afgezwakt'

De ontwerpresolutie wordt meegenomen in de Algemene Vergadering komende maand. De digitale burgerrechtenbeweging Electronic Frontier Foundation (EFF) noemt dit in een reactie aan Webwereld zustersite PCWorld een “een zinvolle en positieve stap” voor het recht op privacy van individuen, los van hun land van afkomst.

Wel zijn zij teleurgesteld dat het originele statement in de resolutie is afgezwakt, dit naar verluidt onder druk van de Verenigde Staten. De EFF komt samen met andere privacygroepen dan ook met eigen grondslagen. Daarbij kan er - ook door bedrijven - een petitie getekend worden.

United Nations General Assembly