Volgens de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) zijn 413 gemeenten inmiddels aangesloten op DigiD. Dat is 93 procent van alle gemeenten, terwijl Ernst & Young dinsdag nog sprak van 46 procent van de gemeenten die nog een ander elektronisch identificatiemiddel voor burgers gebruikt.

Opvragen zonder DigiD

De VNG snapt niet hoe Ernst & Young aan die cijfers komt. Volgens Ernst & Young komt het omdat veel gemeenten naast DigiD andere authenticatiemechanismen gebruiken. Zo is het opvragen van het WOZ taxatieverslag bij 35 procent van de gemeenten mogelijk zonder DigiD.

Eind 2008 zijn gemeenten, waterschappen, provincies en het Rijk het eens geworden over het Nationaal Uitvoeringsprogramma Dienstverlening en e-overheid (NUP). Dat is een set maatregelen om overheidsdienstverlening te verbeteren, wat ook invoering van DigiD omvat. Afgesproken werd om uiterlijk 1 juni 2009 overal DigiD in te voeren als digitaal identificatiemiddel.

Impact op begroting

De VNG weet niet wat de precieze oorzaak is dat de gemeenten nog steeds met andere methodes dan DigiD werken. "Het kan een kwestie van financi├źn zijn, want zulke projecten hebben natuurlijk een enorme impact op de begroting." Feit is dat de zelf gestelde deadline niet is gehaald.

De VNG zegt dat de gemeenten er "met man en macht" aan werken om de NUP-afspraken in te voeren. Het ministerie van Binnenlandse Zaken, dat gaat over de digitale dienstverlening van gemeenten, was niet bereikbaar voor een reactie.