De VNG is aangeklaagd door ict-journalist en serial wobber Brenno de Winter die inzicht wil hebben in het NOiV-beleid van de vereniging. Volgens de vereniging hoeven ze geen inzage te geven omdat het geen bestuursorgaan zou zijn. De Winter denkt daar anders over. "Ze sluiten raamovereenkomsten en ze sluiten overeenkomsten over Nederland Open in Verbinding", somt De Winter op.

Dat het gaat om een vereniging en niet direct om een overheidsinstelling doet volgens hem niets af aan het feit dat VNG toch openheid over het beleid moet geven. Vooral omdat de vereniging een een adviserende rol heeft voor Nederlandse gemeenten. "Huur een vereniging in als gemeente en je hoeft dus niet meer transparant te zijn en geen democratische controle meer toe te laten", constateert De Winter.

Contracten met Microsoft

Hij heeft bijvoorbeeld interesse in papieren uit 2004 toen de VNG namens de gemeenten met Microsoft heeft onderhandeld. Uiteindelijk werd er een contract gesloten met Microsoft. "Maar die documenten zijn dus niet toegankelijk, want die zijn van de VNG, en niet van de gemeenten", zegt De Winter. Volgens hem heeft de VNG veel te veel invloed op de gemeenten om niet onder de Wet openbaarheid van bestuur (wob) te vallen.

De VNG is nog niet op de hoogte van de aanklacht van De Winter. "Wij weten van niks op dit moment", laat een woordvoerder weten. Hij zegt dat de VNG nog steeds achter eerdere argumenten staat en dat de vereniging verder verbaasd is te zijn aangeklaagd. "Wij vallen niet onder de Wet openbaarheid bestuur. Als meneer De Winter daar anders over denkt dan moet hij de wet beter lezen. Wij zijn een vereniging", luidt de eerste reactie van de zegsman. Dat is ook de reden waarom er geen gehoor is gegeven aan het verzoek van De Winter.

Coulant gehandeld

De VNG vindt nog coulant te hebben gehandeld door ├╝berhaupt in te gaan op het verzoek. "Ondanks dat we niet onder die wet vallen hebben we gekeken of we aan het verzoek konden voldoen. En dat hebben we vervolgens niet gedaan." De VNG laat wel weten dat het De Winters 'goed recht' is om naar de rechter te stappen.

De Winter is op zijn beurt verbaasd dat de VNG de aanklacht niet heeft zien aankomen, zeker na zijn laatste sommatie. Hij hoopt nu bij de rechter meer resultaat te boeken. Op zijn website BigWobber.nl publiceerde hij de gang van zaken tot nu toe en alle documenten die daarbij horen. Inclusief het beroepsschrift (pdf) aan de bestuursrechter in Arnhem. Wanneer de zaak dient is nog niet bekend.

Kruistocht

Webwereld-journalist Brenno de Winter heeft samen met Stichting Vrijschrift een ware kruistocht gestart voor openheid over open source gebruik bij de gemeente. Bij maar liefst 441 Nederlandse gemeenten werden vragen ingediend over beleid voor open standaarden en open source-software. Het betreft ict-aanbestedingen sinds december 2007 en gaat onder andere om projecten die open source en open standaarden moeten bevorderen. De gemeentenwob is een gevolg van de weigering van VNG.