De eigenaren VNU, PCM en HMG hebben de sluiting van de site vrijdag in een persbericht bekendgemaakt. De markt biedt volgens de bedrijven 'onvoldoende mogelijkheden voor een rendabele exploitatie van de vraag- en aanbodsite op langere termijn'. Spott werd dit voorjaar nog opnieuw gelanceerd in een poging een omslag te bewerkstelligen.

"Het probleem was simpelweg dat er nauwelijks omzet was", aldus Ed Penninx, woordvoerder van de drie partijen. Penninx, directeur van World Directories, had namens VNU zitting in de raad van commissarissen van Spott.nl.

Het streven was om in 2003 break-even te draaien, maar dat scenario werd steeds onwaarschijnlijker. De verwachting voor de omzetontwikkeling moest meerdere keren worden verlaagd. Na aanhoudende 'dikke minnen onder de streep', hebben de partijen nu hun conclusie getrokken.

Net als talloze andere websites had Spott te lijden onder de moeizame advertentiemarkt. De aanvankelijke hoop op herstel dit jaar lijkt inmiddels te zijn verdwenen. Zo waarschuwde internetadvertentiebureau DoubleClick onlangs nog dat de markt pas volgend jaar weer zal aantrekken.

Daarnaast werden er volgens Penninx nauwelijks transacties verricht, ondanks dat de bezoekersaantallen naar tevredenheid stemden. In juni telde Spott 200.000 unieke bezoekers, aldus de woordvoerder. Spott wilde aanvankelijk aan het eind van het jaar commissie in rekening aan brengen, maar volgens Penninx was dat plan al uitgesteld.

Een andere factor die heeft meegespeeld is dat de eigenaren hun internetstrategie in de loop van de tijd hebben herzien, aldus Penninx. Zo is PCM zich meer gaan richten op versterking van de websites van de dagbladen. Plannen voor aparte themasites voor cultuur, reizen of kennismaking werden op de lange baan geschoven.

Spott werd april vorig jaar, op het hoogtepunt van de internethype, gelanceerd. Maar succes bleef uit. "Wij hadden al eerder kunnen besluiten de activiteiten te staken. Maar we hebben toen besloten het opnieuw te proberen omdat wij zelf ook fouten hadden gemaakt", aldus Penninx.

Zo sorteerde het door Viola Holt gepresenteerde tv-programma dat de site moest ondersteunen nauwelijks effect en zat de site zelf te complex in elkaar. Dit voorjaar besloten VNU, PCM en HMG daarom de site opnieuw te lanceren.

Het tv-programma werd geschrapt en de site werd eenvoudiger van opzet, wat tot uiting kwam in de reclameleus 'sim-pel'. Verder werd het productaanbod uitgebreid, door onder meer samenwerkingen met Free Record Shop en Elmar Reizen. De partijen trokken 5 miljoen uit voor het nieuwe ontwerp van de site en 30 tot 35 miljoen voor advertenties. Inmiddels zou 20 miljoen gulden ge�nvesteerd zijn.

De nog lopende activiteiten van Spott.nl moeten op 1 september zijn afgewikkeld. Voor de 32 medewerkers betekent het verdwijnen van de site hoogstwaarschijnlijk ontslag. "We gaan proberen een andere oplossing te vinden, maar dat is niet meer zo makkelijk als een jaar geleden", aldus Penninx.