Dat zei Pim de Wit, directeur VNU Tijdschriften, vanmorgen op een persconferentie. "Het tempo en denken van internet kunnen wij beter onderbrengen bij Ilse. Dat zijn 100 procent internetdenkers met een accelererend vermogen. Dat is beter dan op eigen kracht en op laag tempo doorgaan", aldus De Wit.

Alle online activiteiten van VNU Tijdschriften worden ondergebracht bij Ilse. Het internetbedrijf krijgt alle vrijheid en behoudt het huidige management. De Wit: "Wij zullen ons geenszins bemoeien met de bedrijfsvoering van Ilse. Dan hadden we het net zo goed zelf kunnen doen."

Er komt wel een wijziging in de Raad van Commissarissen van Ilse. Deze zal bestaan uit vijf personen. Twee daarvan worden aangewezen door VNU en twee door Ilse. De laatste man is een onafhankelijke voorzitter. Deze positie wordt bekleed door Hans Wijers, oud-minister van Economische Zaken.

Ilse nog steeds verliesgevend

Ilse draait nog steeds met verlies. Financieel directeur Robert Ranzijn van de Ilse Media Groep kon vanmorgen niet zeggen wanneer het bedrijf winstgevend zal zijn. De omzet van Ilse zal in ieder geval flink stijgen. Alle geldstromen bij de sites van VNU worden voortaan bij Ilse geboekt.

Voor de vanmorgen aangekondigde transactie zullen nieuwe aandelen Ilse Media Groep worden uitgegeven. Deze gaan naar VNU en investeerder Newconomy. De uitgever krijgt een belang van 58,6 procent in de Ilse Media Group. Het belang van Newconomy is nu 8,55 procent, dat zal door de nieuwe emissie verwateren. Newconomy investeert extra in Ilse om haar belang op tenminste 5 procent te houden.

VNU blijkt de initiator van deze voor het Nederlandse web belangrijke deal. "VNU zocht ons op", aldus Merien ten Houten, oprichter en directeur van Ilse. De huidige aandeelhouders van Ilse zijn - naast de oprichters Ten Houten en Robert Klep - Newconomy, het Gilde IT Fund en het personeel.

Startpagina.nl en Ilse.nl zij aan zij

Met het vergaarde kapitaal en de content wil Ilse sterk groeien. De sites Startpagina.nl en Ilse.nl – de twee bestbezochte sites van Nederland - zullen naast elkaar blijven bestaan. "Het zijn behoorlijk verschillende producten", zegt Ten Houten. "De sites zullen wel naar elkaar verwijzen. De Ilse internetgids zal linken naar relevante Startpagina-dochters."

Ilse denkt nog over verdere uitbreiding van haar dienstenaanbod. "We zullen de flat-rate aanbieding uitbreiden. Misschien dat we ook gratis internettoegang gaan bieden", aldus Ten Houten. "Het is ook mogelijk dat we samen met VNU iets op tijdschriftgebied gaan ontwikkelen."

Content van de VNU-sites kan na sluiting van de deal ook door Ilse worden doorverkocht.