Van de zelfstandige winkels hebben er inmiddels 25 hun franchisecontract per 15 april eenzijdig opgezegd. Slechts zeven hebben dat nog niet gedaan, zo zegt Patty Haegens die namens de zelfstandige winkels het woord voert. Deze hebben zich verenigd onder de naam Fobus. Als een verrassing komt de stap niet. Eind maart werd al duidelijk dat de maat voor de franchisenemers meer dan vol was. Fobus rept van een `jarenlange ontevredenheid over de wederprestaties van franchisegever Vobis Microcomputer'. Begin maart kwam Vobis Microcomputer via een vijandige overname in handen van de man achter MyCom, Steven Bakker. Het besluit van de winkels om zelfstandig verder te gaan, stond toen al echter vast. Bakker zocht snel hierna een nieuwe koper. Sindsdien wordt Vobis Microcomputer geplaagd door de nodige wisselingen in het management. Dat op een gegeven moment Hans Gijsen zich aandiende als topman maakte het er niet beter op. Gijsen maakte zich eerder weinig geliefd bij de franchisenemers en moest een jaar geleden `na een verschil van inzicht' het veld ruimen.

Soap

In twee maanden zijn er vijf managementwisselingen geweest, zo stelt Fobus. Ook Fobus is inmiddels het spoor bijster. "Door gebrek aan draagkracht onder franchisers wordt Gijsen op 10 april 2003 alweer vervangen door een nieuw trio", aldus Fobus. Gijsen zelf weet echter niets van een nieuw management: "Ik ben gewoon directeur, niets aan de hand." Gijsen bagatelliseert overigens alle ophef. "Het gaat om drie of vier raddraaiers die alleen uit zijn op hun eigen belang. De rest hobbelt er wat achteraan." Uiteindelijk zullen er maar een paar winkels uit de keten stappen, zo verwacht Gijsen. "De rest kiest eieren voor hun geld. Ze willen toch zekerheid." Voor het overige gaat alles bij Vobis momenteel naar wens, zo bezweert Gijsen. "We luisteren goed naar de franchisers. Overal valt over te praten." Gijsen stelt verder dat hij nog geen opzeggingen heeft ontvangen. "Bovendien: eenzijdig opzeggen kan helemaal niet."

`Illegale praktijken'

Opvallend is het feit dat de 25 winkels vooralsnog gewoon verder gaan onder de oude naam Vobis, ook al is Fobus niet bekend wie de formele eigenaar van de naam is. Haegens: "We hebben een uitgebreide speurtocht in alle hoeken van Europa gehouden, maar we komen er niet achter. Het is een soap." Niets van waar, zo reageert Gijsen. "De rechten op de naam berusten gewoon bij het oude moederbedrijf in Duitsland." Er zullen dan ook juridische stappen worden ondernomen tegen het voeren van de naam Vobis door de winkels die eruit zijn gestapt. "Dan kan absoluut niet, het is beneden alle peil." Gijsen beticht de advocaat van Fobus van `illegale praktijken'. De Vobis-directeur heeft geen goed woord over voor de dissidenten. "Je kan wel de stoere bink gaan uithangen, maar als je echt zelfstandig verder wil, moet je ook de naam Vobis loslaten. Maar dat durven ze blijkbaar niet."

Dierbaar

Als de echte ware eigenaar zich daadwerkelijk meldt, zal Fobus afstand doen van de naam, alhoewel de organisatie de naam al wel heeft laten vastleggen bij het Benelux-merkenbureau. "De naam is ons dierbaar, we hebben hem tien jaar lang gevoerd", zo zegt Haegens, zelf werkzaam bij een Vobis-winkel in Gouda. De franchisers zijn naar eigen zeggen inmiddels in een vergevorderd stadium van verzelfstandiging. Fobus is in gesprek bij verschillende distributeurs die de taken van het oude centrale distributiecentrum zullen moeten overnemen. Welke dit zijn, wil Fobus nog niet zeggen. Het aan MyCom gelieerde Bas zit er in ieder geval niet bij: "Dat ligt nu een beetje gevoelig." Update, 13:55 uur: Reactie Gijsen toegevoegd.