TomTom-abonnees uit heel Europa klagen steen en been over een storing van de verkeersinformatiediensten TomTom LIVE, resulterend in een aanhoudende 'error 148'.

TomTom erkent het euvel, die het gevolg is van de heftige storing waar Vodafone in de Randstad nog steeds mee kampt. “Wij zijn op de hoogte van het feit dat een deel van onze klanten geen traffic informatie en andere LIVE services kunnen ontvangen (foutmelding 148). Dit is helaas een gevolg van de brand in het Vodafone datacenter in Rotterdam", meldt het concern.

M2M-netwerk

TomTom heeft een intensieve samenwerking met Vodafone. Alle duurdere TomToms zijn aangesloten op het mobiel netwerk via een simkaart van Vodafone.

Met deze zogenaamde machine2machine (M2M) communicatie krijgen gebruikers niet alleen frequente updates met verkeersinformatie, hun eigen locatie en snelheid wordt ook weer verwerkt door het systeem.

Eerder deze week hadden veel TomTom-gebruikers last van falende GPS-functionaliteit. Die werd veroorzaakt door een schrikkeljaarbug. TomTom heeft inmiddels een update uitgebracht.

Nog Paasweekend bezig

De storing van TomTom LIVE diensten kan nog enkele dagen aanhouden, aangezien Vodafone zelf ook nog druk bezig is het netwerk te stabiliseren.

Het is nog onduidelijk waarom de lokale Vodafone-storing de TomTom dienstverlening Europabreed kan verstoren. Een woordvoerder van TomTom kon nog niet inhoudelijk reageren op de kwestie.

UPDATE 14.06 uur:

Vodafone bevestigt dat er door de storing netwerkcongestie (opstopping) optreedt, waar ook M2M applicaties last van ondervinden. Het M2M verkeer, ook het internationale, loopt namelijk via de infrastructuur in Nederland, meldt de woordvoerder. Vodafone is sinds vanochtend bezig het M2M-verkeer gefaseerd te herstellen.