Vodafone lanceert nog een laatste slotoffensief tegen netneutraliteit. Vanmiddag behandelt de Tweede Kamer talloze wijzigingen in de Telecomwet, waarvan netneutraliteit het heetste hangijzer is.

Volgens de operator gaat gegarandeerde netneutraliteit in tegen de consumentenwensen. Uit een enquête in opdracht van de operator blijkt dat slechts 6 procent van de Nederlanders bereid is meer te betalen voor standaard toegang tot alle mobiele diensten via mobiel internet.

Consumenten willen korting, geen neutraliteit

“47 procent wil liever korting dan standaard toegang tot alle diensten. In ruil voor korting willen consumenten de keuze af te zien van streaming video, VoIP en chatdiensten (zoals YouTube, Skype en Whats App) via het mobiele internet. 46 procent van de Nederlanders zou helemaal geen mobiel internet meer gebruiken als de prijzen stijgen doordat alle diensten standaard beschikbaar moeten zijn,” meldt Vodafone in een persbericht.

“Het voorstel van Tweede Kamerlid Verhoeven staat haaks op deze consumentenwensen. Verhoeven wil netneutraliteit in de wet vastleggen op een manier die consumentenkeuze onmogelijk maakt. Als netneutraliteit verplicht wordt, mogen telecomaanbieders niet langer internet met beperkingen aanbieden, waardoor het ook niet meer mogelijk is kortingen aan te bieden aan de consumenten voor wie dit aansluit bij hun behoeften”, stelt Vodafone.

De enquête is een representatieve steekproef onder bijna 1000 Nederlanders gehouden door DirectResearch, in opdracht van Vodafone.

Belachelijke enquête

Toch zitten er nogal wat adders onder het gras bij dit onderzoek. Zo wordt bijvoorbeeld alleen gevraagd of mensen ‘interesse hebben’ in korting als bepaalde diensten niet toegankelijk zijn, bevestigt Vodafone desgevraagd. De hamvraag waar het om draait:

"Stel dat de prijs van mobiel internet fors omhoog gaat, maar dat u korting zou kunnen krijgen als u bepaalde diensten niet zou gebruiken, zou u daar interesse in hebben?"

En de antwoorden:

- ja, ik wil liever korting op mijn maandbedrag dan automatisch toegang tot alle mogelijke diensten op internet (46,9%) - nee, ik wil altijd toegang tot alle diensten en betaal daarvoor het volle pond (6,2%) - nee, ik zou stoppen met het gebruik van mobiel internet (46,9%)

PvdA-Kamerlid Martijn van Dam moet erg hard lachen om deze vraag. “Wat een niveau! Kan je ook vragen: stel dat autorijden duurder wordt, maar wij geven u een gratis auto, heeft u daar interesse in? Drie keer raden wat mensen daar op antwoorden. Vodafone had beter z’n geld kunnen besteden aan het verlagen van de tarieven dan aan het houden van zo’n belachelijke enquête,” sneert Van Dam.

Bovendien wordt in de enquête niet vermeld dat consumenten met vrije internettoegang flink kunnen besparen op hun bel- en smskosten door gebruik te maken van diensten als Skype, WhatsApp en Viber.

Misleidend

Het onderzoek slaat de plank dan ook finaal mis, constateert ook GroenLinks-Kamerlid Bruno Braakhuis. “Tuurlijk willen mensen korting als je dat vraagt. Maar dat is helemaal niet de kern van de zaak. Linksom of rechtsom gaan de prijzen omhoog voor mobiel internet. Dat heeft niet zozeer met netneutraliteit te maken, maar met het feit dat operators klanten jarenlang hebben gelokt met internettarieven die eigenlijk niet konden. Mobiel internet is tot nog toe zwaar gesubsidieerd door de ouderwetse melkkoeien voice en sms. Operators moeten nu gaan compenseren.”

Braakhuis: “De vraag is echter: hoe? Als ze diensten afsluiten in ruil voor korting is dat een opmaat voor ellende. Dat zet de deur open voor totale willekeur van de operators. Zien ze dat een app of dienst ineens veel wordt gebruikt? Hup, extra betalen. Dat is gewoon censuur. Ik vind dit bijna misleiding van Vodafone.”

Stuiptrekking

Ook D66, fel voorvechter van netneutraliteit, diskwalificeert het slotoffensief van Vodafone. Kamerlid Kees Verhoeven: “Vodafone slaat de plank volledig mis. Het is een stuiptrekking van een provider die websites wil blokkeren en mobiele internetdiensten wil tariferen. Het amendement is erop gericht de consument vrije keuze te geven. Zonder tussenkomst van een hebberige poortwachter. Wij geven providers in ons voorstel alle ruimte om te concurreren op bandbreedte en snelheid. Voor minder gebruik van internet op je mobiel betaal je minder, voor meer gebruik van internet op je mobiel betaal je meer.”

Update 11.18 uur: hamvraag met antwoorden en percentages toegevoegd.