De bedrijven stellen in Duitsland, Groot-Brittannië, Ierland en Spanje hun eigen netwerk open voor gebruik door de ander. En gebruik is in dit geval geen huur van capaciteit, maar daadwerkelijk gebruik van de masten, antennes en stroomvoorziening. De controlerende 2G en 3G nodes en het onderliggende core-netwerk blijft wel onafhankelijk.

Efficiëntie

De deal levert enorme efficiëntievoordelen op, tot honderden miljoenen euro's de komende tien jaar, verwachten beide concerns, die behoren tot Europa's grootste telco's. Er ontstaat betere dekking, er is minder noodzaak voor nieuwe masten en het beheer van het netwerk wordt goedkoper.

Ondanks de grootschalige deal stellen beide bedrijven dat ze met elkaar zullen blijven concurreren. Het is nog niet bekend of de overeenkomst Europese mededingingsrechtelijke consequenties heeft. Telefónica is eigenaar van operator O2, dat onder meer actief is in Engeland, Duitsland en Ierland. Naast de vier landen wordt over eenzelfde overeenkomst voor Tjechië nog onderhandeld.