Hsdpa (high speed downlink packet access) is een opvolger van umts en maakt in theorie downloadsnelheden mogelijk tot 14,4 Mbps. "Op dit moment is een maximale downloadsnelheid van 1,8 Mbps haalbaar. Gemiddeld zal het in de praktijk uitkomen op ongeveer 1 Mbps", aldus Vodafone-woordvoerster Yvonne Koks.

Hsdpa van Vodafone is nu beschikbaar in de Randstad en op een aantal treinstations, conferentiecentra en regionale vliegvelden.

De snellere variant van umts is voorlopig alleen toegankelijk voor zakelijke gebruikers met een laptop. Zij kunnen een mobile connect datakaart aanschaffen die in het pcmcia-slot van de laptop kan worden gestoken. Voor Apple-gebruikers is er vanaf eind oktober een soortgelijke kaart verkrijgbaar met de naam Expresscard.

Als meerdere mensen in een ruimte gebruik willen maken van mobiel breedbandinternet van Vodafone, kunnen zij een Linksys router aanschaffen. Hierop kunnen maximaal vijf laptops tegelijk internetten.

Bovendien zijn er Lenovo-laptops verkrijgbaar waarin al een Vodafone mobile connect-datakaart is ingebouwd. Tot slot wordt in oktober een usb-modem verwacht die op notebooks is aan te sluiten om internettoegang via Vodafone mogelijk te maken.

De mobiele-telecomprovider biedt mobiel breedband in vijf pakketten aan. Het instapabonnement kost tien euro per maand. Elke verstookte megabyte aan data kost daarbij vijftig cent. Wie het Data Medium-pakket neemt, krijgt voor 25 euro per maand een bundel van 50 MB. Bij Data Plus krijgt de klant voor vijftig euro per maand een 200 MB-databundel. Grootverbruikers kunnen voor 75 euro het 'Flat Fee'-abonnement afsluiten.

Het is voorlopig nog wachten voordat klanten met hun mobiele telefoon van het hsdpa-netwerk gebruik kunnen maken. Er zijn nog maar weinig telefoons op de markt die hsdpa ondersteunen. Wanneer Vodafone hsdpa-diensten voor consumenten gaat aanbieden, is nog niet bekend.