Vodafone Nederland neemt maatregelen om zijn operationele kosten omlaag te brengen. Eén van die maatregelen is het ontslag van een nog onbekend aantal werknemers. Dat heeft de directie woensdag tijdens een nieuwjaarstoespraak aan zijn werknemers laten weten.

Het telecombedrijf maakt het aantal en om welke functies het gaat voorlopig niet bekend. Wel is duidelijk dat de ontslagplannen in maart, bij het voltooien van het boekjaar, moeten zijn voltooid. Vodafone Nederland telt in totaal 2800 werknemers.

Ondernemingsraad

Vodafone-woordvoerder Jasper Koek wil niet speculeren om welke banen het gaat. “Wel is duidelijk dat het met name gaat om de functies zonder direct klantencontact, dus niet bij onze retailers en klantenservice. De plannen moeten nu eerst langs de ondernemingsraad. Tot die tijd kunnen er nog geen conclusies worden getrokken", aldus Koek in een reactie aan Webwereld.

Het Britse moederbedrijf Vodafone Group heeft in november al maatregelen aangekondigd. Bij de bekendmaking van de halfjaarcijfers werd duidelijk dat er moet worden gesneden in de operationele kosten van de Europese tak. Daarvan wordt dus ook een deel van de Nederlandse werknemers de dupe.

'Verhogen efficiency'

In een statement op zijn website spreekt Vodafone van het verder verhogen van de efficiency. “In het nemen van die maatregelen probeert Vodafone gedwongen onslagen zo veel mogelijk te voorkomen. Echter, een deel van de operationele kosten betreft salarissen van medewerkers", schrijft het telecombedrijf.

Het hoofdkantoor van Vodafone Nederland staat deels in Amsterdam en deels in Maastricht. Daar zit ook de IT-afdeling met zo'n 400 werknemers gevestigd en zijn in totaal 1350 mensen werkzaam.

Update 23-01-13: Vodafone laat weten dat het zijn plannen heeft ingediend bij de ondernemingsraad. "Helaas vallen er 77 gedwongen ontslagen op het totaal van ruim 3.200 medewerkers: 69 mensen binnen Vodafone en 8 mensen binnen Vodafone Retail die op het hoofdkantoor werkzaam zijn", luidt het nieuwe statement.

Medewerkers van de klantenservice en het winkelpersoneel worden niet geraakt door de gedwongen ontslagen. Zij die wel moeten vertrekken, worden voor het einde van februari hierover geïnformeerd.