"Hoewel er verbetering zichtbaar is, verwacht Vodafone dat de instabiliteit van het netwerk en de problemen met mobiel internet nog enige tijd aanhouden", aldus het telecombedrijf in zijn storingsupdate van gister 12:00 uur. Daarin meldt Vodafone dat het zich voorbereidt op de start van de werkweek, op dinsdagochtend na het Paasweekend.

Die update is gisteravond om 21:00 uur vervangen door een wat optimistischer bericht. "Bel-, sms- en mobiel internetverkeer in de getroffen regio Rotterdam/Den Haag is praktisch overal mogelijk. Het snelle mobiele internet werkt in veel dichtbevolkte gebieden ook weer." Dit geldt dus niet voor alle dichtbevolkte gebieden en ook niet voor dunbevolkte gebieden.

Overbelasting bij begin werkweek

"Landelijk is de stabiliteit van het netwerk toegenomen", vervolgt Vodafone in het bijgewerkte storingsbericht. "Morgen begint de gewone werkweek weer: Vodafone richt zich de komende uren zowel op het verbeteren van de mobiel internet-dekking als het vergroten van de stabiliteit van het netwerk."

Het bedrijf verwacht echter wel nieuwe problemen zodra de werkweek na het Paasweekend weer begint. "De storing waar wij mee kampen, is één van de meest omvangrijke en complexe uit de internationale geschiedenis van Vodafone. Daarom kan er morgen in de piekuren overbelasting van het netwerk optreden."

'Vorderingen'

In de oorspronkelijke statusupdate van maandag 12:00 uur stelde het bedrijf dat het in de nacht van zondag op maandag "vorderingen heeft gemaakt met het herstel van bellen en sms in de regio Rotterdam/Den Haag". Die vorderingen bestaan eruit dat de dekking is hersteld "in het grootste deel van het getroffen gebied". Niet de hele regio is dus weer verzekerd van normale Vodafone-dienstverlening. Een andere vordering is dat "de capaciteit van het netwerk verder wordt opgeschroefd." Verder kan het merendeel van de klanten weer voicemail gebruiken.

De herstelwerkzaamheden zijn in het hele Paasweekend doorgegaan. Vodafone meldt dat het technici uit heel Europa heeft ingevlogen om het netwerk stabieler te maken vóór de start van de werkweek. Dat is nog niet helemaal gelukt, geeft de operator toe in het eerdere statusbericht over de storing die afgelopen woensdag is begonnen. Een brand vroeg in de ochtend heeft toen een middelgroot netwerkknooppunt van Vodafone uitgeschakeld.

Raakt regio, Nederland, Europa

Sindsdien hebben vele telecomgebruikers - Vodafone-klanten in de getroffen Randstadregio én elders in het land - gebrekkig tot geen verbinding gehad. Dit betreft zowel reguliere belverbindingen als 3G-connecties voor mobiel internet. De storing heeft zelfs gevolgen in het buitenland en raakt ook TomTom-gebruikers in heel Europa.

Inmiddels heeft Vodafone een aparte webpagina opgezet om klanten te informeren over de storing. Vodafone-ceo Rob Shuter geeft via Twitter al sinds vorige week geregeld updates over het herstelwerk.

Vodafone laat ingevlogen technisch personeel de complexe hersteloperatie toelichten: