Op de bestelpagina meldt Vodafone: "De Google Nexus One is helaas tijdelijk niet leverbaar. Wil je een berichtje ontvangen als de Nexus One er weer is? Laat dan hieronder je gegevens achter."

Onbekend aantal

Een woordvoerder van Vodafone bevestigt dat de voorraad op is. "De verkoop van de Google Nexus One heeft in de eerste weken onze verwachtingen ruimschoots overtroffen waardoor het toestel tijdelijk is uitverkocht." Desgevraagd weigert de operator echter te melden hoeveel exemplaren zijn verkocht. "Daar kunnen we helaas geen uitspraken over doen."

Het is opmerkelijk dat Vodafone nu al door zijn eerste voorraad heen is, aangezien de vraag naar het toestel in de Verenigde Staten, ondanks positieve recensies, bepaald niet storm liep.

Wel reclame voor iPhone

In verband met de schaarste maakt Vodafone dan ook even geen reclame meer voor de Nexus One op zijn homepage. Maar opmerkelijk genoeg wel voor de iPhone, een toestel dat officieel alleen concurrent T-Mobile mag voeren. De daadwerkelijke verkoop loopt dan ook via een partnersite, i-voordeel.nl.

Simlock-vrij

Google heeft zijn eigen Android-toestel, gefabriceerd door HTC, juist uitgebracht als 'los toestel', en daarom ook simlock-vrij, dat het zelf direct aan consumenten verkoopt. Het wou die eindgebruikers daarmee bevrijden van langlopende contracten bij mobiele operators.

De eigen verkoop van de Nexus One was geen succes en Google stapte dus over naar levering door operators, zoals Vodafone. Die biedt de Android-smartphone simlock-vrij aan. Updates van het besturingssysyteem komen direct via Google, die net versie 2.2 af heeft. Vaak lopen updates juist via de operator, die er eventueel nog wijzigingen aan pleegt.