De mobiele operator zegt met de eigen online-applicatiewinkel landen te willen bedienen waar Google nog niet actief is met zijn Android Market. Toch komt het Android-deel voor de reeds bestaande 360 app store van Vodafone ook in landen waar Google zelf zijn app store voor zijn smartphonebesturingssysteem biedt.

Niet zakelijk

In eerste instantie mikt Vodafone op acht landen in de Europese Unie. Daaronder bevindt zich ook Nederland, bevestigt de mobiele operator nu aan Webwereld. Enkele details zijn begin deze maand al uitgelekt. Deze operatorgebonden app store komt uit in Nederland maar ook in Groot-Brittannië, Ierland, Duitsland, Italië, Griekenland, Spanje en Portugal.

De exacte lanceerdatum is nog onbekend, maar volgens geruchten is dat in juni of zelfs al in mei. Het betreft een app store voor consumenten. Dit ondanks het feit dat Vodafone's 360-dienst volgens de operator "geschikt is voor een groot aantal devices waaronder een aantal Blackberry's".

Betaling voor de Android-apps gebeurt middels de normale factuur voor het mobiele abonnement. Dat zou voor zakelijk gebruik een probleem kunnen opleveren, maar zakelijk doet dus niet mee.

App store-app

Vodafone brengt de eigen applicatiewinkel voorgeïnstalleerd een selectie nieuwe toestellen. Het bedrijf kan nog niet aangeven om welke toestellen dit gaat en wanneer die op de markt komen. "Dat is een ongoing proces; we werken er continu aan om dit uit te breiden naar nieuwe telefoons en nieuwe platformen zoals Android."

Gebruikers van oudere Android-toestellen kunnen de client voor de app store zelf downloaden zodra de online-winkel de deuren opent. Toestellen die compatibel zijn met de 360-dienst worden getoond op de 360-site van de operator.

Appmakers benaderen

Om de eigen app store te vullen, gaat Vodafone zelf appmakers benaderen of zij hun apps ook in onze store willen indienen. Het wordt dus geen kopie van Google's Android Market. Een eigen app store is ook een middel voor telecombedrijven om klanten aan zich te binden.

Vodafone wil niet alleen aan klantenbinding doen, maar ook inkomsten halen uit de verkoop van apps. Ontwikkelaars dragen 30 procent van de app-inkomsten af aan het telecombedrijf, maar mogen wel 100 procent van hun advertentie-opbrengsten houden.

"Daarnaast blijft JIL.org de plek voor developers om hun apps naar ons platform up te loaden", vertelt de woordvoerster van Vodafone. JIL (Joint Innovation Lab) is een samenwerkingsverband van mobiele operators om apps te ontwikkelen voor meerdere platformen. De reguliere 360-apps zijn dan ook widgets op basis van het JIL-platform. JIL is opgezet door Vodafone in samenwerking met de Amerikaanse operator Verizon, het Japanse Softbank en China Mobile.