Vodafone heeft het aanbod van zijn provider Sizz aangepast na gesprekken met marktwaakhond ACM. In juni berichtte Webwereld dat Vodafone met Sizz de netneutraliteit schond door RTL streams datavrij te maken, als onderdeel van een internettoegangsdienst.

Nu ook gratis streams zonder databundel

Het afhankelijk maken van het tarief van een internettoegangsdienst van de gebruikte of aangeboden diensten en toepassingen via het internet mag namelijk niet. “Het buiten de databundel plaatsen van een bepaalde dienst mag niet”, stelde ACM destijds.

Vodafone en RTL, die samen Sizz runnen, hebben dit nu omzeilt door de Sizz-app met gratis RTL streams ook beschikbaar te maken voor het Bel & SMS Sim Only abonnement dat geen databundel heeft. De abonnee kan overigens wel internetten, maar betaalt dan los per MB.

Losse IP-dienst mag wel

Door deze constructie is de Sizz-app met gratis RTL streams nu volgens ACM aan te merken als losse IP-dienst, iets dat de wet netneutraliteit wel toelaat. “We hebben het aanbod van Sizz kritisch bekeken en geconstateerd dat er geen sprake was van het blokkeren van diensten, of van het voorrang verlenen aan bepaald internetverkeer. Vodafone schaadt dus niet de vrije toegang tot het internet. Wel was er sprake van het aanbieden van gratis content die alleen bij een databundel af te nemen was. Dit heeft Vodafone nu aangepast”, meldt de woordvoerster van ACM. De toezichthouder wijst er nog op dat telecomklanten met klachten over schending van de netneutraliteit terecht kunnen bij de Consuwijzer.

Vodafone bevestigt de aanpassing in het aanbod van Sizz, maar wil verder geen commentaar op de kwestie geven.

Heet hangijzer in Europa

Het voortrekken of anders tariferen van bepaalde sites en diensten door providers is ook in het Europese telecomplan van Neelie Kroes een heet hangijzer. De EC vindt dat exclusieve overeenkomsten tussen provider en contentpartijen over datadoorgifte moeten kunnen. Critici noemen dit nepneutraliteit.

Uit het voorbeeld van Sizz blijkt dat in Nederland vergelijkbare deals in principe ook kunnen, zolang die als losse IP-dienst worden aangeboden.