Voor de overname van Vodafone zouden de twee Amerikaanse telecomreuzen zo'n 245 miljard dollar over hebben. Dit melden anonieme bronnen aan blogdienst Alphaville van de Financial Times. Het overwogen koopbedrag vertegenwoordigt een meerwaarde van wel 40 procent voor Vodafone. De aandelenkoers van dat Britse bedrijf steeg deze ochtend gelijk meer dan 4,5 procent.

Kopen en verdelen

Volgens de uitgelekte plannen wil AT&T de niet-Amerikaanse delen van Vodafone. Verizon zou dan het Vodafone-deel in handen krijgen van de joint venture Verizon Wireless. Daar is de Amerikaanse partner al geruime tijd op uit. De Britse telecompartner van de Amerikaanse firma heeft 45 procent van die mobiele telecomaanbieder. De vermeende kopers zouden al de Amerikaanse tak van investeringsbank Barclays in de arm hebben genomen om de mega-overname te begeleiden.

Naast de al lang gekoesterde wens van Verizon om Vodafone uit te kopen uit de Wireless joint venture, speelt de uitbreidingswens van AT&T. Die Amerikaanse telco kampt volgens marktanalist Telecompaper al geruime tijd met afnemende groei in zijn thuismarkt. Twee jaar terug probeerde AT&T al T-Mobile in te lijven, maar die koop ter waarde van 39 miljard dollar ging uiteindelijk niet door. Dat heeft het bedrijf nog een 'afketsboete' van 3 miljard dollar gekost.

Europese expansie

Het Amerikaanse bedrijf zoekt dan ook uitbreiding buiten de Verenigde Staten. Daarbij dook begin dit jaar al het gerucht op dat AT&T een Europese tegenhanger wil overnemen, waarbij concreet KPN werd genoemd.

Die Nederlandse telecomaanbieder is nu al voor bijna eenderde in bezit van de Latijns-Amerikaanse telecomreus América Móvil. KPN verzette zich wel tegen die 'machtsgreep', maar zonder succes. América Móvil is eigendom van de Mexicaanse miljardair Carlos Slim, die volgens de Wall Street Journal een goede vriend is van AT&T-ceo Randall Stephenson wiens bedrijf een minderheidsbelang heeft de Latijns-Amerikaanse firma.

De beurskoers van KPN is sinds het AT&T-gerucht (van 17 januari) nog verder gedaald: Klik voor groot

Via: KPN.

Update:

Verizon en Vodafone hebben eind vorig jaar nog gesprekken gevoerd over een volledige fusie, weet persbureau Bloomberg nu te melden, ook op basis van anonieme bronnen. Die onderhandelingen zijn vastgelopen over meningsverschillen betreffende de leiding over zo'n samenwerkingsverband of joint venture, en de locatie van het hoofdkwartier daarvoor.

Het volledig uitkopen van Vodafone uit Verizon Wireless, in directe samenwerking met AT&T of als 'tweedelijns' koper na die telco, is volgens Bloombergs bronnen nu een waarschijnlijker scenario. De waarde van Vodafones belang in de joint venture met Verizon heeft een geschatte waarde van 115 miljard dollar.