Het Financieele Dagblad meldt maandag dat telecomaanbieder Vodafone zich op de televisiemarkt gaat storten. Het bedrijf begint daarmee in de gemeenten Barneveld, Beuningen, Emmer-Compascuum, Groesbeek, Groot Salland, Leudal, Millingen aan de Rijn, Nuth en Zevenaar.

Mensen in die gemeenten kunnen zich nu al aanmelden maar dat betekent niet dat zij de dienst uiteindelijk ook geleverd krijgen. Alleen als meer dan 30 procent van de inwoners de glasvezelverbinding wil, zal het bedrijf haar diensten daar ook gaan leveren.

In 2012 via ADSL

Naast deze negen gemeenten waar nu nog geen glasvezel ligt, wil de telecomreus dezelfde diensten aan gaan bieden voor iedereen die aangesloten is op het glasvezelnetwerk van Reggefiber. Momenteel zijn dat zo'n 768.000 huishoudens. Vodafone start daar in oktober mee. Vanaf begin 2012, tenslotte, rolt het bedrijf de televisiedienst verder uit via ADSL. Vodafone biedt momenteel al vast internet en bellen aan via ADSL.

Het telecombedrijf gaat drie abonnementen via glasvezel aanbieden. De internetsnelheden daarvan zijn 30, 50 en 100 Mbps met een maandprijs van respectievelijk 49,95 euro, 59,95 euro en 74,95 euro. Consumenten krijgen voor die prijs een basispakket met zo'n zestig tv-zenders en interactieve diensten als uitzending gemist, zo blijkt uit het persbericht.

'Grenzen tussen diensten vervagen'

Volgens Vodafone gaat de telecomaanbieder de televisiemarkt op omdat grenzen tussen mobiel internet, vast internet en televisie steeds meer vervagen. Bedrijven zouden dus al die terreinen moeten bestrijken om goedkope bundels te leveren aan hun klanten. KPN en Tele 2 doen dit al langer en kabelaars Ziggo en UPC zijn bezig met het aanleggen van een eigen mobiel netwerk. Vodafone directeur Bart Hofker stelt in het FD dat de markt daar klaar voor is.

Volgens Hofker kan Vodafone zich in de televisiemarkt onderscheiden door de “markt te benaderen vanuit de mobiele expertise". Het FD meldt dat een televisieklant van Vodafone straks idealiter met een iPad thuis alle zenders kan bekijken. Als hij of zij daarna in de auto of trein stapt en de tablet meeneemt is het mogelijk om gewoon door te kijken.