Vodafone heeft net als KPN een rechtszaak aangespannen om de geplande 2,6 GHz frequentieveiling te torpederen. "We hebben de rechter gevraagd om zich te buigen over de besluitvorming rondom de veiling", vertelt de woordvoerder van het bedrijf aan Webwereld.

Geen ruimte voor 4G

Vodafone geeft twee redenen voor de rechtszaak. "Ten eerste vinden dat er duidelijkheid moet zijn over het hele spectrumbeleid vóórdat de veiling plaatsvindt. Er is veel onzekerheid, onder andere wat er gaat gebeurenmet het Telfort-spectrum, het Orange-spectrum waar nog over besloten moet worden, en de verlenging van de 900 en 1800 band."

"De tweede reden is dat we met de veiling tussen wal en schip vallen, ten opzichte van de nieuwkomers én bestaande partijen. Ten opzichte van nieuwkomers omdat wij een cap krijgen en daardoor niet optimaal 4G technologie kunnen inzetten, terwijl nieuwkomers dat wel kunnen.

Ten opzichte van bestaande partijen hebben wij verreweg het minste spectrum, met name in de 1800 band waar 4G kan worden ingezet. Hier worden we ook benadeeld", vertelt de zegsman.

135 Mhz van de in totaal te veilen 190 MHz is voor nieuwkomers. KPN kan maximaal een blok van 20 MHz bemachtigen, Vodafone krijgt maximaal 25 MHz. T-Mobile moet het doen met maximaal 10 MHz. De nieuwkomers kunnen elk maximaal een spectrum van 40 MHz kopen, bepaalde EZ vorig jaar.

Niet samen

Vodafone benadrukt dat het bedrijf zijn eigen strategie volgt en de rechtszaak los staat van het geding dat KPN heeft aangespannen. Het kort geding van Vodafone dient ook bij de voorzieningenrechter in Rotterdam.

Vanochtend maakte KPN bekend dat het de Staat aanklaagt omdat het de voorwaarden van de frequentieveiling oneerlijk vindt. T-Mobile heeft aangegeven geen heil te zien in een juridische procedure, ook al deelt het bedrijf de bezwaren van zijn rivalen.