De Vodafone Solar Charger is een product van het Apeldoornse bedrijf Soldius. Aan de ontwikkeling is enkele jaren gewerkt. Het toestel is los verkrijgbaar voor veertig euro. Ook wordt het gratis geleverd bij het afsluiten van sommige Vodafone-abonnementen.

Het opladen van een mobieltje duurt - bij ideale omstandigheden - ongeveer twee uur, zo weet Vodafone-woordvoerder André van der Elsen. Bij bewolkt weer duurt het opladen langer. De zonnelader is daarom vooral handig voor op vakantie voor het gebruik buitenshuis, aldus Van der Elsen.

Tarieven

Bij de presentatie van de Solar Charger heeft Vodafone ook uitleg gegeven over zijn nieuwe tariefstructuur voor bellen vanuit het buitenland. Sinds 1 juni kunnen gebruikers zich aanmelden voor Vodafone Passport. Eenmaal aangemeld bij deze dienst, die overigens niets te maken heeft met de gelijknamige dienst van Microsoft, bellen de gebruikers voor een flatfee-tarief waarbij voor elk gesprek vanuit het buitenland dezelfde tarieven gelden als in Nederland.

Abonnees die bijvoorbeeld vanuit Spanje bellen, betalen een starttarief van 99 cent en daarna 25 cent per minuut. Dat is gelijk met de tarieven in Nederland (buiten de bundels), aldus de operator.

Er zit echter wel een addertje onder het gras. Vodafone heeft contracten met operators in 27 landen. Maar in slechts 17 landen geldt het Passport-tarief. Het al dan niet hanteren van deze flatfee-tarieven hangt onder meer samen met de aanwezigheid van een eigen netwerk van Vodafone in een land. Welke landen de gelijke tarieven doorberekenen, kan opgevraagd worden op de website of bij de klantenservice.

Literprijs

De tarieven die mobiele operators rekenen voor bellen vanuit het buitenland zijn vrij ingewikkeld, geeft Ben Woldring toe, bekend van de prijsvergelijkingsite Bellen.com. "Het is nu een beetje alsof je gaat tanken en pas bij het afrekenen hoort hoeveel een liter benzine eigenlijk kost."

Toch wordt het langzaam beter, merkt hij. "Onlangs hebben de meeste operators zogenoemde tariefzones ingevoerd, waarbij voor heel Europa één tarief wordt berekend in plaats van verschillende tarieven voor diverse Europese landen." Ook zijn veel providers gestopt met het berekenen van piek- en daltarieven.