De veranderingen gelden voor het zorgeloos internetpakket voor mobiele bellers van de provider, zo meldt de website van iPhoneclub. De uploadsnelheid gaat van 384 kbit/s naar 64 kbit/s.

De wijziging is opmerkelijk. Vodafone ging lange tijd de strijd aan met KPN als het om snel mobiel internet ging. Andere providers kwamen niet in de buurt van de twee concerns.

Afgelopen week verhoogde KPN de snelheid van het HSDPA-netwerk naar 7200 kbit/s. En Vodafone verlaagt nu dus de snelheden met meer dan 90 procent.

Overkill

De verminderde snelheid geldt alleen voor nieuwe klanten. De huidige gebruikers behouden hun snelheid. Woordvoerder Joost Galema denkt daarom dat de impact voor de klanten van Vodafone gering zal zijn. "De meeste klanten gebruiken mobiel internet alleen om naar nu.nl te surfen of hun e-mail te checken. Dan is 3.6 mbit/s een overkill. De nieuwe snelheid valt prima te gebruiken."

De nieuwe snelheid is volgens de woordvoerder gelijk aan de concurrenten. "Voorheen stonden we er ruim boven. Maar met de verandering is ons aanbod van mobiel internet nog steeds marktconform."

Wel denkt hij dat klanten die bijvoorbeeld muziek downloaden via hun mobiel, iets merken van de terugval naar een lagere snelheid. "Ja, dat gaat nu wat langer duren."